Volg ons via
 
 
 

Ouderen doen het zuinig aan

Ouderen bezuinigen als gevolg van meer eigen bijdragen en minder inkomsten

Uit een onderzoek gehouden door Plus Magazine blijkt dat vooral ouderen flink aan het bezuinigen zijn. Ouderen hebben de laatste maanden flink moeten inleveren en dat heeft zijn weerslag op het uitgaven patroon. Bijna 50 procent van de ouderen heeft dit jaar tussen de 50 en 200 euro per maand minder ontvangen in vergelijking met 2012. Hoewel zij fors hebben ingeleverd zijn de kosten voor deze groep wel gestegen. De verhoging van de eigen bijdrage voor een verblijf in een verzorgings- of verpleeghuis (AWBZ) laat wel de grootste stijging zien. Ook zijn veel vergoedingen uit het basispakket gehaald waardoor ouderen flink duurder uit zijn bij de aanschaf van een rollator of bijvoorbeeld een gehoorapparaat.

Op zoek naar koopjes

Meer dan 40 procent van de ouderen geeft aan dat ze bezuinigen. Men let goed op de koopjes en aanbiedingen en gaat meer naar een goedkopere supermarkt. Ook de kinderen en kleinkinderen komen er niet onderuit. Kregen ze eerst nog weleens iets extra toegeschoven, ook daa wordt op bezuinigd. Schenkingen aan kinderen komen steeds minder voor of de schenking valt lager uit dan men eerst van plan was geweest.

Ouderen maken zich wel zorgen

Bijna 70 procent van de ouderen maakt zich behoorlijk veel zorgen over de toekomst. Een kwart van hen ligt er weleens van wakker en nog eens een kwart van hen is er overdag flink mee bezig. Ouderen zijn vooral bezorgd over het feit dat ze moeten interen op het spaargeld. Jarenlang hebben zij getracht een bedrag bij elkaar te sparen, iets wat nu al steeds minder gebeurt. Door de economische crisis en doordat zij steeds meer een beroep moeten doen op hun spaargeld, vreest men in de toekomst financieel afhankelijk te worden of nog erger, dat de woning moet worden verkocht.

Iets meer dan 40 procent van de ondervraagden ziet voorlopig nog geen einde komen aan de crisis. Men verwacht dat dit op zijn vroegst pas eind 2015 zal worden.

Het hele onderzoek is te lezen in het Juni-nummer van Plus Magazine. (2013)


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1056
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
bezuinigen, aanbiedingen, koopjes, eigen bijdrage, bezuiniging, schenking