Volg ons via
 
 
 

Vijftigplussers meeste elektrische apparaten in huis

Aantal elektrische apparaten in huishoudens bijna verdubbeld in vijf jaar tijd.

Het aantal elektrische apparaten dat Nederlanders in huis hebben, stijgt aanzienlijk. Waren dit er in 2007 gemiddeld nog 51, anno 2012 is dit aantal met 92 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van United Nations University in opdracht van recycleorganisatie Wecycle. Vijftigplussers spannen met gemiddeld 102 elektrische apparaten per huishouden de kroon. Reden voor Wecycle om extra aandacht te vragen voor recycling onder deze doelgroep tijdens de aftrap van de jaarlijkse Vijftigplusbeurs in Utrecht. 

Empty your nest

Vijftigplussers, ook wel ‘empty nesters’ genoemd, kopen nieuwe elektrische apparaten maar gooien oude of kapotte elektrische apparaten (e-waste) vaak niet weg. Want wie wat bewaart die heeft wat, lijkt de mentaliteit. Het empty nest is dus niet zo leeg als gedacht. Daarom roept Wecycle vandaag vijftigplussers op om hun huishouden op te ruimen. Op de openingsdag van de Vijftigplusbeurs maakt Wecycle het probleem beeldend met een levensgroot nest tot de nok toe gevuld met e-waste. Hierin zijn empty nesters druk bezig om e-waste te verzamelen en om zo het goede voorbeeld te geven aan passanten op weg naar de Vijftigplusbeurs.  

Inleveren goed voor humeur

Vijftigplussers blijken vaker dan gemiddeld een goed gevoel over te houden aan het inleveren van e-waste. Waar 70 procent van de Nederlanders zichzelf een schouderklopje geeft bij het juist inleveren, doen vijftigplussers dit in maar liefst 79 procent van de gevallen. Het schuldgevoel dat optreedt bij het niet juist inleveren van e-waste is bij vijftigplussers verreweg het grootst. Bijna driekwart van hen ervaart op dat moment een schuldgevoel tegenover een gemiddelde van 54%. Ondanks de grote invloed die goed inleveren heeft op de gemoedstoestand van vijftigplussers, blijkt uit een meting van TNS NIPO in opdracht van Wecycle, dat zij één op de tien elektrische apparaten en een kwart van de spaarlampen nog in de afvalbak gooien. En dat terwijl empty nesters een voorbeeldfunctie hebben ten opzichte van kinderen en kleinkinderen.

In 2011 zamelde Wecycle  110 miljoen kilo e-waste in. Jaarlijks wordt zo’n 35 miljoen kilo aan e-waste in de afvalbak gegooid.

Over Wecycle

Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (e-waste). Wecycle wil zoveel mogelijk e-waste inzamelen en werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, installateurs, winkels, scholen en consumenten. Wecycle zorgt in opdracht van producenten en importeurs voor verantwoorde inzameling, garandeert recycling met een hoog milieurendement en rapporteert hierover aan de overheid


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3103
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
wecycle, recycling werkstuk, recycling machines, plastic recycling