Volg ons via
 
 
 

Wilhelminaboom voorlopig behouden

Wilhelminaboom | Canadese esdoorn illustreert de bijzondere band tussen Canada en Paleis Het Loo- Apeldoorn

De monumentale Canadese esdoorn in de tuin van Paleis Het Loo heeft onlangs een ingrijpende snoeibeurt ondergaan. De boom was een geschenk van Prinses Juliana aan haar moeder en vele jaren een blikvanger in de tuin van Paleis Het Loo. 

De Canadese esdoorn illustreert de bijzondere band tussen Canada en Paleis Het Loo- Apeldoorn, als geschenk van Prinses Juliana aan Koningin Wilhelmina, toen zij in 1946  terugkeerde uit Canada. Deze boom, ook wel ‘Maple Leaf’ genoemd, waarvan het blad de Canadese vlag siert, kreeg na de oorlog een plaats in de tuin van Paleis Het Loo, dicht bij de privé-vertrekken van Wilhelmina. Bij de heraanleg van de tuin in de jaren ’80 is de monumentale boom vanwege zijn bijzondere geschiedenis gespaard gebleven. Enkele jaren geleden bleek hij echter te zijn aangetast door een zwam, waardoor hij verzwakt raakte en er afgelopen januari bij storm een deel van de kroon los brak. Na rijp beraad is besloten de boom flink terug te snoeien om hem nog enige jaren te kunnen behouden en worden er enten opgekweekt tot nieuwe boompjes, die te zijner tijd opnieuw geplant kunnen worden. 

De tuinen van Paleis Het Loo staan er, ondanks òf dankzij de vele zomerse buien, nu op zijn mooist bij. Vele bloemen staan op uitkomen en de 27 kilometer buxushaag heeft zijn jaarlijkse snoeibeurt gehad. Van een onverwacht weids uitzicht over de paleistuinen kunnen bezoekers genieten op alle woensdagen in juli en augustus. Speciaal op deze dagen is het paleisdak opengesteld voor publiek. Jaarlijks wordt in de tuin extra aandacht besteed aan een groep 17de-eeuwse tuinbloemen of -planten, waarbij bekende en minder bekende soorten elkaar afwisselen. Deze zomer worden historische en (toen) exotische groentegewassen extra in het zonnetje gezet. 

Paleis Het Loo Nationaal Museum


Afbeeldingen
  • Esdoorn_na_de_snoei_juli_2012._Foto_Paleis_Het_Loo__klein.jpg
  • loo.jpg
Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3045
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
paleis het loo, museum het loo, het loo, loo apeldoorn, vvv apeldoorn