Volg ons via
 
 
 

De Tour | Wie draagt welke trui

De verschillende truien in de Tour de France.

De Tour de France is weer volop aan de gang en wordt door veel belangstellenden gevolgd.

De niet "Tour"- deskundigen vragen zich wellicht vaak af wat het nu precies inhoudt dat de wielrenners een bepaalde kleur trui hebben verdiend. Een artikeltje in De Telegraaf geeft ons uitleg.

Gele trui

Wanneer een wielrenner een bepaalde prestatie heeft geleverd in een bepaald klassement, dan kan hij in aanmerking komen voor één van de vier truien, t.w. de bolletjestrui, de witte trui, de gele trui en de groene trui.

Wie iedere dag de koploper is in het algemeen klassement, dat is degene die het snelst heeft gereden over alle etappes, mag de gele trui dragen. Wie aan het eind van de Tour de gele trui draagt is ook de algemene winnaar van de Tour de France en wint daarmee 45.000 euro. De gele trui is daarom de meest begeerde trui.

Groene trui

Elke dag kunnen de renners door op vlakke etappes en door, op vooraf bepaalde tussensprints, punten verzamelen. Wie de meeste punten heeft behaald in het puntenklassement is leider en mag de groene trui gaan dragen. Meestal is dat dan ook één van de sprinters. Een bedrag van 25.000 euro ligt klaar voor degene die aan het eind van de race de groene trui draagt.

De Bolletjestrui

De renners in de Tour de France moeten ook zware beklimmingen doen. Ook hier zijn punten mee te verdienen. Hoe zwaarder de berg, hoe meer punten te verdienen zijn. De bolletjestrui is voor de leider in het bergklassement. Wie aan het eind van de Tour de meeste punten heeft behaald in dit klassement mag 25.000 euro mee naar huis nemen.

Witte trui

De witte trui is voor de renner die, net als de renner in de Gele trui, ook winnaar van het algemeen klassement is geworden. Enige verschil is dat de witte trui voor de winnaar onder de 25 jaar is. Ook hij krijgt een bedrag van 20.000 euro mee.

Het komt ook voor dat één renner winnaar is geworden van meerdere klassementen. Hij is dan ook de drager van één of meer truien. De volgorde die men aanhoudt is: geel, groen, bolletjes en wit. De nummer twee van dat moment komt in aanmerking voor de trui die overblijft.

Bron: De TelegraafNuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3701
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
tour de france winnaars, tour de france nos, schema tour de france, tour live, tour magazine