Volg ons via
 
 
 

Scharrelei komt niet van scharrelende kip

Scharrelkippen hebben het niet zo breed.

Hoewel de naam doet vermoeden dat scharreleieren van kippen afkomstig zijn die lekker kunnen rondscharrelen, is toch het tegendeel waar. De scharrelkip leeft samen met ongeveer 8 andere kippen in een stal waar ze tezamen ongeveer één vierkante meter loopruimte hebben. Eigenlijk moet er dan ook niet van scharreleieren worden gesproken. 

De kippen die daarentegen wel een riant leventje leiden zijn de vrije-uitloopkippen. Zij kunnen van binnen naar buiten lopen en mocht het regenen dan kunnen ze altijd nog onder de overdekte uitloopruimte terecht. Naast de stal is in de regel een behoorlijk veld aangelegd met struiken, bomen en gras. Hier kunnen ze zich helemaal uitleven. Dat de vrije-uitloopkip het dan ook beter heeft dan zijn soortgenoten, de scharrelkip, moge duidelijk zijn. 

Dat de vrije-uitloopkippen zich ook best gelukkig voelen blijk je te kunnen horen aan hun gekakel. Ook ziet een vrije-uitloopkip er mooier uit en is hij nieuwsgieriger dan de scharrelkip.

(Vrije-uitloop) Kippen leggen vrijwel elke morgen na het ontbijt een eitje, nooit meer dan één per dag. Je zult niet snel zien dat kippen niets doen. Altijd zijn ze bezig en scharrelen ze al pikkend in de grond, rond door hun verblijf.

Eiercode

Nadat alle eieren dagelijks worden verzameld gaan deze, voorzien van een stempelcode, naar een eierpakstation. Wanneer op een ei de cijfercode begint met een 1 dan weet je dat deze afkomstig is van de vrije-uitloopkippen. Begint het met een 0 dan betreft het een biologisch ei. Begint de code met een 2 dan zijn het de eieren van de scharrelkippen. De Plus supermarkten gaan helemaal over op de verkoop van uitsluitend vrije-uitloopeieren- en biologische eieren, omdat deze kippen een beter leven hebben dan hun soortgenoten. Deze eieren zijn niet duurder dan de normale eieren. Een goed voorbeeld welke navolging verdient.

Bron: Plus Supermarkten


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1296
Categorie: 
Eten en Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
scharrelei, scharrelkip, ei, eieren, vrije uitloopei, eieren recepten, recepten