Volg ons via
 
 
 

Op zoek naar Grieks geluk | Tweede woning kopen

Tweede woning aankopen in Griekenland | Veel informatie op aanstaande Second Home Beurs.

Second Home International 2012: Frits en Ingrid de Koning gingen op zoek naar Grieks geluk

Frits (53) en Ingrid (38) de Koning hebben een tweede woning op het eiland Lefkas in Griekenland laten bouwen. Het leven bevalt daar zo goed, dat ze hebben besloten om er permanent te gaan wonen. “Waarom nog vijf jaar wachten met een huis in Griekenland? Dan stel je het genieten en het geluk ook vijf jaar uit.” Aan de aankoop van het perceel zaten wel de nodige juridische haken en ogen, dus schakelden zij een adviseur in. Er was veel vooronderzoek nodig en tal van aktes moesten worden uitgeplozen om zich de rechtmatige eigenaren van het perceel te kunnen noemen. Nederlanders die met plannen rondlopen om een tweede huis te kopen kunnen van 23 tot en met 25 maart op de beurs Second Home International in Jaarbeurs Utrecht persoonlijk kennis nemen van de ervaringen van huiseigenaren die het totale aankooptraject in binnen- of buitenland al stap voor stap hebben doorlopen.

Experts

Zo worden in het Landen Theater dagelijks alle populaire landen onder de loep genomen en enkele minder bekende bestemmingen. Een wisselend gezelschap van experts bespreekt de relevante aspecten rond de aankoop van een tweede huis in specifieke landen. Het publiek kan volop vragen stellen en krijgt na afloop een route langs de gewenste aanbieders op de beursvloer. Aansluitend kan in het Kennis Café in een bijpassende landenatmosfeer worden nagepraat met exposanten en de andere specialisten.

Goede contacten

Ook Ingrid en Frits hebben veel gehad aan de hulp van een deskundige partij, in dit geval Elxis Greek Real Estate Services, jarenlang exposant op de beurs. ''Waar vind je bijvoorbeeld een betrouwbare advocaat? De mensen van Elxis zijn zelf Grieks, dat is een groot voordeel. Ze hebben goede contacten, kennen de gebruiken en spreken de taal, letterlijk en figuurlijk.”

Stap gezet

Het tweede huis op Lefkas wordt vanaf volgend jaar het permanente verblijfadres van Ingrid en Frits en de laatste voorbereidingen voor het definitieve vertrek zijn in volle gang. De woning in Nederland staat te koop en beiden zijn het werk aan het afbouwen. Ingrid heeft haar adviesbureau voor energie inkoop voor de grootzakelijke markt verkocht. Ook Frits deed zijn onderneming in vastgoedbeheer voor commerciële bedrijven van de hand.

Direct bouwen

Ingrid: “We komen al tien jaar in Griekenland en op Lefkas. Als we hier toch ooit eens zouden kunnen wonen, zeiden we wel eens tegen elkaar. In 2009 zagen we op internet een stuk grond te koop. We boekten meteen een vlucht, bekeken het perceel en gingen van start met de aankoopprocedure. Toen bleek dat de bouwvergunning slechts beperkt houdbaar was, besloten we direct een huis te laten bouwen. Mensen vragen ons wel eens waarom wij nu, in recessietijd, een project als dit ondernemen. Maar de prijzen in Griekenland zijn nooit extreem hoog geweest dus zijn de dalingen ook relatief minder. Het huis daar is om te leven, om te genieten. Je kunt nog wel vijf jaar wachten maar dan stel je het genieten en het geluk ook vijf jaar uit.”

Eigen ontwerp

Het huis is het ontwerp van Frits zelf, net als hun Nederlandse woning. “Zelf een huis ontwerpen en laten bouwen is een leuk proces”, vertelt Ingrid enthousiast. “Het is precies geworden zoals we het wilden, met op de begane grond alle voorzieningen. We kunnen er heel oud worden.” Kritisch zijn is een must, stelt Ingrid. “Mensen moeten goed beseffen waaraan hun droomhuis moet voldoen. Voor je het weet, word je verleid door het mooie uitzicht. Alles moet kloppen, het huis, de locatie. Is het goed te bereiken, ook in de winter? Hoeveel reistijd heb je er voor over?”

Afspraken

Een huis laten bouwen in het buitenland kan wel eens tot communicatieproblemen leiden. Bij Frits en Ingrid verliep alles gelukkig soepel. Ingrid: “We hadden duidelijke afspraken gemaakt met onze Griekse aannemer over de kwaliteit en de prijs. Ook de communicatie verliep uitstekend. Hij stuurde wekelijks foto’s per mail door om ons de vorderingen te laten zien. En klopte er iets niet, dan mailden we direct terug met aanwijzingen.”

Nieuwe plannen

Ingrid kijkt enorm uit naar hun vertrek. “Ik voel me daar thuis. Griekse mensen zijn erg vriendelijk en vrijgevig. Mensen helpen elkaar. Het klimaat is heerlijk. De natuur is prachtig, met bergen en veel water. Ons stuk grond ligt direct aan de zee.” Stil zitten zullen Frits en Ingrid niet doen. De eerste plannen voor een eigen bedrijf zijn al in de maak. “We zijn en blijven ondernemers en overwegen om een servicebureau op te starten voor tweede huiseigenaren. Dit is eigenlijk wat Frits in Nederland voor bedrijven deed. Bij een tweede huis komt toch een hoop kijken, zoals goede contacten, onderhoud en beheer, waarbij we zoveel mogelijk met lokale mensen zaken gaan doen.”

Openingstijden

De openingstijden van Second Home International 2012 zijn van vrijdag 23 maart tot en met zondag 25 maart dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie en kaartjes met korting in de online voorverkoop zie www.secondhome.nl.


Afbeeldingen
  • griek 1.jpg
  • griek 3.jpg
Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2247
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
second home international, hypotheekrente aftrek tweede woning, tweede woning verhuren, tweede woning belasting