Volg ons via
 
 
 

Openhaard is geen allesbrander

Openhaard of houtkachel | Alleen goed gedroogd hout gebruiken.

Wellicht wordt de openhaard of houtkachel op koude dagen wat extra ontstoken. Al is het alleen maar om dat het gezellig is maar ook voor wat extra warmte zorgt. Blijf er wel aan denken dat wanneer je hout stookt hierbij schadelijke stoffen vrijkomen en om dat zoveel mogelijk te beperken zijn een paar maatregelen beslist noodzakelijk.

Gooi niets anders in de openhaard dan hout dat hiervoor geschikt is. Niet alle hout kan zomaar in de haard worden gegooid. Nat hout is erg schadelijk voor het milieu en veroorzaakt ook eerder een schoorsteenbrand. Bovendien voor de warmte hoef je het ook niet te doen want nat hout geeft minder warmte af dan droog hout. Gebruik hout dat minstens één tot twee jaar lang onder een afdak heeft gelegen en goed droog is. Om dit te herkennen sla dan eens twee stukken hout tegen elkaar aan, geeft het een galmend geluid dan is het droog. Ook is het zichtbaar, de schors zit dan los en er zitten ischeuren in het hout.

In een openhaard of houtkachel moet je nooit geen hout gooien welke is geïmpregneerd, gebeitst of geverfd. Ook muliplex, spaanplaat en sloophout horen niet in een openhaard. Je zou denken dat openhaard blokken juist wel bestemd zijn voor een openhaard maar ook deze zijn hiervoor niet bestemd. De blokken bevatten paraffine en zaagsel en zijn slecht voor het milieu.

Aanmaken openhaard

Om de openhaard aan te steken kun je het beste eerst losse houtjes of aanmaakblokjes gebruiken. Begin met enkele stuks en wanneer het éénmaal begint te branden doe je er steeds iets meer en grotere blokken op. Een openhaard heeft voldoende luchtafvoer nodig. Een centrale ventilatie in de woning of een afzuigkap zijn er mogelijk de oorzaak van dat een openhaard minder goed trekt. Zorg voor een goede aparte luchttoevoer.

Kleur van de rook

De rook die uit de schoorsteen komt moet wit of bijna kleurloos zijn. Dit is een teken van een goed verbrandingsproces. Ventileren is ook erg belangrijk wanneer de openhaard of houtkachel brandt. Zorg dat een raampje of deur op een kiertje staat.

Uitmaken openhaard

Ga niet zelf een openhaard uitmaken maar laat deze uitbranden. Wanneer je een openhaard vroegtijdig zelf uitmaakt komen veem schadelijke stoffen vrij. Bedenk wanneer je weggaat of naar bed wilt, vroegtijdig de openhaard te laten uitbranden.

Overlast

Buren en mwonenden kunnen best veel last hebben van een openhaard. Om dit te beperken, stook dan niet bij mistig weer of wanneer er te weinig wind staat.

Bron: Gezondheid.be


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 5347
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
openhaard bouwen, houtkachel, openhaard buiten, gas openhaard