Volg ons via
 
 
 

Gevaar van mist

Mist | Ieder jaar weer veel ongevallen door te hard rijden en te weinig afstand houden.

Op bepaalde dagen van het jaar wordt het verkeer zo gehinderd door mist dat het soms verstandig is, om als het niet noodzakelijk is, de weg niet met de auto op te gaan. Mist is al ontzettend vaak de oorzaak geweest van rampzalige ongevallen. Elk jaar worden we weer geconfronteerd met nieuwsberichten dat een groot aantal auto's op elkaar is geklapt met vaak slachtoffers tot gevolg.

Het verminderde zicht op de weg door mist wordt veroorzaakt door zwevende druppeltjes water in de lucht. Het ontstaan van mist is afhankelijk van verschillende factoren. Erg gevaarlijk zijn de plotseling opkomende mistbanken. 

Vaak ontstaat mist door afkoeling tegen de tijd dat de zon ondergaat of juist 's morgens opkomt. Meestal is dit goed zichtbaar buiten de steden. Over de weilanden, de sloten en op plekken waar het vochtig is, hangt dan een waas welke richting openbare weg trekt. De mist trekt op door de vele bewegingen op de weg en de warmte die het verkeer afgeeft. Rijd je een eind verder dan kan ineens een ontstane mistbank plots de weg overkomen waardoor het zicht geheel verdwenen is. Deze plotseling opdoemende mistbanken leveren voor het verkeer levensgevaarlijke situaties op. 

Op dagen dat er mist verwacht kan worden is het raadzaam om teletekst en de verkeersinformatie nauwlettend te volgen. Als er wordt gesproken over zeer dichte mist dan heeft men het over mist met een zicht van minder dan 50 meter. Dan is stapvoets rijden echt noodzaak. Verder geldt bij mist altijd, de snelheid halveren en goed afstand houden.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1369
Categorie: 
Vervoer
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
mist, mistbanken, weersvooruitzicht, mist voorspelling, weerbericht, knmi