Volg ons via
 
 
 

Vaderdag: Lekker klussen met papa

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Kinderen stimuleren recycling

Zodra mannen kinderen krijgen, hebben zij meer oog voor recycling. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek dat vandaag in de aanloop naar Vaderdag werd gepubliceerd en uitgevoerd is in opdracht van recycleorganisatie Wecycle. Vaders gaan bewuster om met het weggooien van elektrisch gereedschap dat niet meer werkt of verouderd is, dan mannen zonder kinderen. Bijna een kwart (24%) van de niet-vaders gooit oud elektrisch gereedschap in de afvalbak, terwijl meer dan de helft van de vaders (58%) de apparatuur naar een inzamelpunt voor recycling brengt. Elektrisch gereedschap is namelijk prima te recyclen maar verdwijnt nu te vaak in de vuilnisbak. Er zijn daarbij grote verschillen per regio zichtbaar: in Noord-Nederland wordt het meest gerecycled, in West-Nederland het minst. 

Noord-Nederland recyclet beter
Nederlandse mannen zijn vaak aan het klussen. Vooral in Noord-Nederland: bijna 57% is hier dagelijks dan wel wekelijks mee bezig. Daarmee wordt in deze regio het meest geklust van heel Nederland. Bovendien blijken de mannen in deze regio ook meer te doen aan recycling. In vergelijking tot de rest van Nederland wordt niet meer werkend gereedschap in deze regio het meest bij verzamelpunten ingeleverd (67%) of gerepareerd (28%) en het minst weggegooid in de afvalbak (9%). West-Nederland brengt het er minder goed van af: zij zamelen veruit het minst voor recycling in (44%) en repareren in vergelijking tot de rest van Nederland ook minder (14%). Daarnaast gooien zij oud elektrische gereedschap het meeste in de afvalbak (25%). 

Vader klust liever met zoon dan met dochter
Klussen gebeurt veelal samen. Uit het onderzoek blijkt dat mannen, zowel met als zonder kinderen, bij voorkeur met hun partner aan de slag gaan (respectievelijk 32% en 35%). Ook wordt er vaak samen met een vriend geklust, in beide gevallen 18%. Vaders steken ook graag de handen uit de mouwen met hun zoon; 21% geeft aan regelmatig in deze samenstelling te klussen. Klussen blijkt minder geschikt als vader-dochteractiviteit. Slechts 4% van de vaders vindt dit iets om samen met zijn dochter te doen.

Klussen met kinderen schept band en is leerzaam
De voornaamste reden voor vaders om samen met hun zoon - en dus in mindere mate hun dochter - te klussen, is omdat het gezellig is en een band schept (66%). Bij jonge vaders, onder de 40, geeft zelfs 85% dit aan als belangrijkste reden. Vaders vinden samen klussen met hun kind(eren) ook belangrijk omdat dit een leuke manier is om hen wat te leren (58%). Dat het ook handig is, omdat je met zijn tweeën nou eenmaal meer kunt doen dan alleen, komt pas op de derde plek (44%). 

Vaderdag inleverdag
Wecycle viert dit jaar samen met Multimate en Praxis ‘Vaderdag? Inleverdag!’. Daarbij krijgen kinderen tegen inlevering van een stuk oud elektrisch (tuin)gereedschap Wecycle-knikkers en kan met een knutselwedstrijd worden meegedongen naar prijzen voor zowel vader als kind. Meedoen met de wedstrijd kan tot 15 augustus, deelnameformulieren zijn tot en met Vaderdag verkrijgbaar bij deelnemende bouwmarkten. Meer informatie: www.wecycle.nl/vaderdag. 

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Wecycle door PanelWizard onder Nederlandse mannen vanaf 30 jaar. Middels een online enquête zijn zij ondervraagd over hun klusgedrag en over recyclen.

De steekproef is gehouden onder 503 panelleden en vormt een representatieve afspiegeling van de mannelijke Nederlandse bevolking. 

Over Wecycle
Wecycle organiseert de inzameling en recycling van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste).. De organisatie wil zoveel mogelijk e-waste inzamelen en werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, de detailhandel, het onderwijs, clubs & verenigingen en consumenten. Wecycle zorgt in opdracht van producenten en importeurs voor verantwoorde inzameling, garandeert recycling met een hoog milieurendement en rapporteert hierover aan de overheid. Kijk voor meer informatie op www.wecycle.nl

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1000
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
recycling, wecycle, hergebruik, gebruikt gereedschap, vaderdag