Volg ons via
 
 
 

Gevolgen val met racefiets of mountainbike ernstig onderschat

Hersenletsel als gevolg van klap of val kan een leven lang klachten blijven geven

Per jaar lopen ruim 85.000 Nederlanders traumatisch hersenletsel op als gevolg van een val of harde klap op het hoofd. Van hen belanden zon 3800 wielrenners en mountainbikers in het ziekenhuis. Als gevolg van hersenletsel houden zij vaak ernstige klachten gedurende de rest van hun leven. De Hersenstichting vindt preventie van hersenletsel van groot belang. En steunt daarom de campagne Gebruik je kop, helm op! die de stichting Consument en Veiligheid, KNWU en NFTU vandaag starten.
 
Mensen met hersenletsel moeten leren omgaan met onzichtbare, blijvende beperkingen die grote gevolgen kunnen hebben voor hun dagelijks leven. Zij kunnen na het ongeval blijvende beperkingen houden in het geheugen, in de concentratie, in de taal en in sociale vaardigheden. Ook chronische hoofdpijn en vermoeidheid kunnen blijvend zijn. Voortzetting van het oude werk is vaak niet meer mogelijk. Daarnaast is er over de gevolgen van hersenletsel weinig bekend. Dit alles leidt ertoe dat ook de relatie met familie en vrienden vaak onder grote druk komt te staan.
 
Verschijnselen die na een ongeval kunnen optreden zijn: sufheid (de patient is moeilijk te wekken), toename van hoofdpijn, herhaald braken, verwardheid. Dit kunnen symptomen zijn van een beschadiging van de hersenen. De patint zelf hoeft de sufheid of verwardheid niet altijd op te merken. Daarom is het belangrijk dat iemand de patient controleert. Na een val of klap op je hoofd kan je tot 24 uur later alsnog bijvoorbeeld een hersenbloeding krijgen of zelfs in coma te raken. In een ziekenhuis maakt men bij twijfel een scan om interne beschadiging van de hersenen uit te sluiten.
 
De folder Hersenschudding en hersenkneuzing geeft antwoord op de meest gestelde vragen. De folder kan worden aangevraagd via telefoonnummer 070-3024747 of online op www.hersenstichting.nl

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1091
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
hersenletsel, hersenstichting, helm mountainbike, helm verplicht racefiets