Volg ons via
 
 
 

Oud en Nieuw, de tijd voor kniepertjes

Kniepertjes | Overheerlijke dunne, zoete wafeltjes zijn heel goed door iedereen zelf te bakken.

Met name in de provincies Drenthe, Twente, Groningen en in de Achterhoek gaat de Oud en Nieuw viering gepaard met het bakken van "kniepertjes'. Deze overheerlijke dunne en zoete wafeltjes zijn heel goed door iedereen zelf te bakken. De traditie leert dat op oudejaarsdag het kniepertje in platte vorm wordt gepresenteerd, het oude jaar heeft zich volledig ontvouwen. Op nieuwjaarsdag worden de rolletjes gegeten, dit symboliseert het toekomstige jaar met al zijn onbekendheid.

Om zelf kniepertjes en rolletjes te bakken heb je een wafelijzer nodig. Vroeger waren deze veelal van gietijzer gemaakt maar tegenwoordig zijn deze ook electrisch verkrijgbaar. Het beslag voor kniepertjes is een deeg waarvan kleine bolletjes worden gerold zo groot als een knikker. Telkens wordt een bolletje in het wafelijzer gelegd, goed aandrukken en na een paar minuten is het kniepertje klaar. Haal ze één voor één uit het wafelijzer en laat ze op een bakplaat afkoelen. Wil je er rolletjes van maken: zodra een kniepertje uit het ijzer wordt gehaald deze oprollen als hij nog heet is met bv. de steel van een houten pollepel, dan laten afkoelen. Deze zijn heerlijk wanneer ze worden volgespoten met slagroom.

Het recept voor kniepertjes

  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 125 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • en een 1/2 theelepeltje kaneel

Doe de suiker in de pan samen met 1.5 dl water. Verwarm dit en laat dan de boter in het suikerwater smelten. De bloem met een zeef gaan roeren samen met het losgeklopte ei en het beetje kaneel. Langzaamaan het suikermengsel en de vanillesuiker toevoegen. Er moet een mooi glad deeg ontstaan. Is het éénmaal zover dek de deeg dan af met een doek en laat dit een nacht rusten. De volgende dag is het klaar en kun je beginnen met bakken.

Het wafelijzer moet goed heet zijn en dan worden ingevet. Leg telkens een bolletje in het midden van het ijzer en druk deze goed aan. De kniepertjes moeten mooi bruin en knapperig zijn. Het kan bijna niet mislukken dus alvast een heerlijke jaarwisseling gewenst.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 5412
Categorie: 
Eten en Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
kniepertjes bakken, recept kniepertjes, kniepertjes ijzer, wafelijzers, nova wafelijzer