Volg ons via
 
 
 

Geen wc in treinen, mag dat wel?

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Petitie voor toiletten in Sprinters naar voorzitter Kamercommissie Infrastructuur

‘Toiletten in de trein zijn NOODZAAK’, hebben actievoerders vandaag op Amsterdam CS laten weten. Morgen krijgt de voorzitter van de Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu uit handen van een aantal patientenverenigingen, waaronder de Nederlandse Stomavereniging, vertegenwoordigers van NS-personeel, reizigers- en ouderenorganisaties de petitie uitgereikt die vele duizenden mensen inmiddels hebben ondertekend. Inzet? Het plaatsen van toiletten in Sprinters.
 
De NS heeft besloten om in het nieuwste type Sprinter de sanitaire mogelijkheid niet meer op te nemen. Geen toiletten in treinen betekent een regelrechte ramp voor mensen met een stoma, met chronische darmziekten of blaasproblemen, voor ouderen en kinderen en het personeel van bijvoorbeeld NS en Arriva. Tot op heden heeft de NS voet bij stuk gehouden.

De Nederlandse Stomavereniging vraagt zich af of de NS bij de weigering om treinen te voorzien van toiletten handelt in strijd met Europese regeling. Bij MEMO/10/282 over rechten van treinreizigers van 29 juni 2010 is gesteld dat: ‘De EU-wetgeving voor treinreizigers zorgt ervoor dat reizigers met beperkte mobiliteit op een vergelijkbare manier kunnen reizen als andere burgers. Spoorwegmaatschappijen en stationsbeheerders moeten niet-discriminerende toegangsregels opstellen voor het vervoer van personen met een handicap of met beperkte mobiliteit, zoals bejaarden’.

Deze doelgroep wordt juist uitgesloten van het gebruik van treinen die – in tegenstelling tot wat de NS beweert – langere trajecten beslaan. Mensen die incontinent zijn, een ziekte hebben waardoor zij vaker van het toilet gebruik moeten maken, maar ook kleine kinderen zullen goed moeten uitkienen welke trein zij nemen. Op sommige trajecten is alleen gebruik van het type Sprinter mogelijk, waardoor een groep reizigers wel degelijk wordt gediscrimineerd. Zij worden uitgesloten van het reizen op die trajecten waar de Sprinter wordt ingezet.
 
Voorzitter Thijs Fonville van de Nederlandse Stomavereniging: ‘Mensen die ziek zijn of een stoma hebben, hebben daar zelf niet voor gekozen. Zij moeten al veel inleveren en worden in sommige gevallen nu ook door de NS buitengesloten. Ik vind het schandalig'.

Nederlandse Stomavereniging

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1319
Categorie: 
Vervoer
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
stoma, Stomavereniging, patientenvereniging