Volg ons via
 
 
 

Ongewoon groot aantal motmuggen

Motmuggen en fruitvliegjes veroorzaken overlast

Volgens het plaagdiermanagement NVPB is er de laatste tijd een ongewoon groot aantal motmuggen waargenomen. De op een fruitvliegje lijkende motmug, is vooral in het midden en westen van ons land in veel woningen en gebouwen aanwezig. Op zich kan het hele kleine dichtbehaarde vlindertje geen kwaad en steekt ook niet, maar omdat een motmug zijn tijd meestal doorbrengt op composthopen en op rottend organisch afval, kan hierdoor wel een besmetting worden overgebracht. De motmug is een slechte vlieger en bijzonder klein, zo'n 2 tot 6 mm. Meestal zie je ze zitten op muren en vliegen ze met z'n allen tegelijk op een lichtplek af.

De motmuggen moeten wel worden bestreden omdat deze zich voeden met schimmels en bacteriën. Nu ze steeds vaker ook in woningen aanwezig zijn, is de kans groot dat ze daar de resten achterlaten.

Dat de motmuggen zich zo snel en in zo grote getale hebben voortgeplant komt waarschijnlijk door de afgelopen zomer. De warmte in het begin en de natte tijd erna waren voor d4e motmuggen goede tijden. Hevige regenval kan ertoe leiden dat het water in de riolering hoog komt te staan. De motmug is dan in staat om eitjes te leggen in de afvoeren van de wc, de gootsteen of in de kruipruimte. Wie in zijn woning een groot aantal motmuggen waarneemt wordt geadviseerd om de broedplaats op te sporen en goed schoon te maken.

Bron: AD

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2764
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
motmug, fruitvliegje, aalputmotje, vliegjes