Volg ons via
 
 
 

40 plusser al afgeschreven

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

40 plusser al afgeschreven
 
Nederlandse bedrijven schrijven medewerkers al af vanaf het 40e levensjaar, dat stelt directeur Jan-Dick Verheul van uitzendbureau Ervaren jaren. Volgens hem neemt de marktwaarde van iemand die de 40 passeert in Nederland snel af en is het vanaf die leeftijd steeds lastiger om aan de slag te blijven. Volgens de directeur zijn er nog veel te veel vooroordelen ten aanzien van ouderen en moet er nog heel wat gebeuren om ervoor te zorgen dat de Nederland over tien tot 15 jaar voldoende personeel hebben om de benodigde arbeidposities in te kunnen vullen.
 
Vooroordelen
Verheul bemerkt dat bedrijven nogsteeds jongeren boven ouderen verkiezen omdat die zich minder snel aan zouden kunnen passen aan een bedrijfscultuur. Ze zouden duurder, sneller ziek en minder productief zijn. Vooroordelen die niet gegrond zijn, stelt Verheul. Oudere werknemers zijn niet sneller ziek, maar als ze eenmaal ziek zijn, zijn ze dat wel langer. Met PC-vaardigheden zijn ze wel langzamer, maar ouderen stralen dan wel weer vertrouwen uit, hebben zeer veel kennis en zijn doorgaans erg enthousiast, aldus Verheul.
 
 
Keyl
Journalist en tv- persoonlijkheid Catherine Keyl is 63 en werkt nogsteeds. Ze is nog niet van plan te stoppen. Wel geeft zij aan dat ze het rustiger aan doet. Zij stelt dat ze werken nog veel te leuk vindt en dat ze doorgaat zolang haar gezondheid dat toelaat. 'Als mensen vinden dat ik het niet meer goed doe, dan hoor ik het wel', stelt de journalist.Wat volgens haar niet werkt is om als oudere in een luie stoel te gaan zitten en in slaap te vallen.In reactie op de stelling dat ouderen minder waardevol zouden zijn dan jongeren reageert zij; ' ik denk gewoon dat met name ouderen veel meer met hart en ziel werken, secuurder en preciezer zijn, en misschien ook een beetje menselijker.
 
Verantwoordelijkheid
Zowel Verheul als Keyl stellen dat er niet alleen een verantwoordelijkheid bij de werkgevers ligt maar dat het ook van groot belang is dat ouderen die zelf nemen, onder meer door bij de tijd te blijven. Keyl valt op dat er nog steeds ouderen zijn die zich verzetten tegen nieuwe ontwikkelingen en ziet niet in wat daar het nut van is. Verheul ziet dat ouderen wel graag willen maar niet altijd goed worden begeleidt.
 
Verwachting
Over tien tot 15 jaar is een kwart van de Nederlanders 65+. De helft van de 55plussers verwacht dat hij of zij in staat is door te werken tot en met het 65e levensjaar. Maar anno 2010 wordt slechts 2% van de 60 plussers die solliciteert aangenomen. Voor de 45-plussers zit dat ook maar ergens tussen de 10% en de 20%, blijkt uit onderzoek van TNO. De cijfers laten ook zien dat slechts 22% van de werkgevers bereid is ouderen tot het 65e levensjaar te laten werken. En slechts 8% van de werkgevers wil ouderen tot hun 67e aan de slag houden.
(c) Feller Inc/Fellermedia

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3950
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
werk, sollicitatie, solliciteren, parttime werk