Volg ons via
 
 
 

Welk kleinkind in welk autostoeltje

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Met grote regelmaat zijn opa's en oma's druk in de weer met kleinkinderen. Dan trekt men er een dagje samen op uit en in andere gevallen springt men bij als vervoerder op kinderverjaardagen of om de kinderen van en naar school te brengen. Uit een onderzoek dat Plus Magazine heeft gehouden onder haar lezers blijkt dat veel grootouders hun eigen auto hebben voorzien van een kinderzitje of stoelverhoger.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is de kans op letsel bij een aanrijding, daardoor 30 procent kleiner. Wanneer je een kleinkind niet in een goede en passende stoel vervoerd loop je trouwens ook nog kans op een boete van € 90,=. Is het maar een hele enkele keer dat je even moet inspringen om je kleinkind te vervoeren en is de afstand niet meer dan 50 kilometer dan wordt er een uitzondering gemaakt. Informeer vooraf bij de politie in je woonplaats.

Een kinderstoeltje moet op de achterbank. Zet je een stoeltje toch op de bijrijdersstoel schakel dan de airbag uit. De kinderen op schoot nemen mag in geen enkel geval. Wanneer het kind een lengte heeft van 1,35 meter dan kan het gewoon op de stoel zitten maar wel met de gordel om. Zijn ze nog net niet groot genoeg gebruik dan een stoelverhoger zodat de autogordel niet over de hals heen loopt.

Voor kinderen tot 1,35 meter wordt gekeken naar het gewicht van het kind. Kleine kinderen tot 13 kilo kunnen in een baby-autostoeltje, bijvoorbeeld Maxi Cosi. Deze moeten tegen de rijrichting in op de stoel geplaatst worden en met de driepuntsgordel worden vast gemaakt. Kinderen met een gewicht tussen de 9 tot 18 kilo kunnen zelfstandig in een stoeltje zitten en mogen wel in de rijrichting worden vervoerd. Deze vastmaken met een vijfpuntsgordel.

Kinderen met een gewicht tussen de 15 en 36 kilo kunnen in een stoelverhoger. Dit zorgt ervoor dat de gordel niet over de hals en/of buik loopt. De gordel moet over de schouder en de heup lopen.

Is het kind zwaarder dan 36 kilo dan kan het gewoon de autogordel gebruiken mits zijn of haar lengte voldoende is. Ook dan geldt dat de gordel op de juiste plek dient te zitten. Anders is gebruik van een stoelverhoger aan te raden.

Goedgekeurde kinderzitjes zijn prijzig. Is het vervoer voor een enkele keer overweeg dan om een zitje te lenen. Ook tweedehands zijn de kinderzitjes volop te koop maar let wel op dat je de gebruiksaanwijzing erbij krijgt en dat het zitje niet eerder bij een ongeval betrokken is geweest.

Bron: Plus Online 

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1990
Categorie: 
Vervoer
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
kinderzitje, autostoeltje, maxi cosi, autostoel