Volg ons via
 
 
 

Nederlanders hebben hun testament niet goed op orde

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Nederlanders hebben hun testament niet goed op orde
Beroepsorganisatie notarissen start campagne ‘ga eens na wat je nalaat’ 

In de uitzending van Tros Radar van 1 maart 2010 was het evident: Nederlanders hebben hun testament niet goed op orde. De commotie in de media die daaruit voortkwam toonde aan dat er behoefte is aan duidelijkheid over de gewijzigde successiewet, die sinds 1 januari 2010 is gewijzigd en de gevolgen van deze wet op het testament. Daarom lanceert de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie op 26 april een landelijke publiekscampagne met als slogan ‘Ga eens na wat je nalaat’. 

De website Ga eens na wat je nalaat.nl (www.gaeensnawatjenalaat.nl) staat centraal in de multimediale campagne. Aan de hand van de meest voorkomende misverstanden bij mensen die geen testament hebben of een gedateerde versie, worden de wijzigingen duidelijk gemaakt. Naast antwoorden op veelgestelde vragen, biedt de site gegevens van de landelijke servicelijn ‘De Notaristelefoon’ en een zoekmodule om een notaris in de buurt te vinden.

Ruzies voorkomen
Erna Kortlang, voorzitter van de KNB: “De boodschap van de campagne is: de wet is veranderd, zorg ervoor dat jouw testament up to date is. Bij erven en nalaten is het essentieel dat betrokkenen de rust en zekerheid hebben dat het goed geregeld is. Het voorkomt gedoe en scheelt geld.” Zelfs bij de meest hechte families kan ruzie ontstaan bij de verdeling van de erfenis. Zo blijkt uit gegevens van de KNB dat 30% van de families ruziet over de nalatenschap bij het overlijden van een dierbare. Het gaat in de meeste gevallen om de hoogte van de te verdelen erfenis of specifieke erfstukken, zoals sieraden en kunstobjecten. De ruzies hakken er overigens diep in, want bij 75% van deze gevallen loopt de familieband blijvende schade op door de verdeling van de erfenis.

Belangrijke wijzigingen
Er zijn belangrijke wijzigingen in de herziene wet waardoor het lijkt of het allemaal  goed geregeld is. Maar dat is niet altijd het geval. Een voorbeeld: Samenwonenden die gedurende een onafgebroken periode van ten minste vijf jaar een gezamenlijke huishouding hebben gevoerd, hoeven geen samenlevingscontract met een wederzijdse zorgverplichting af te sluiten om aangemerkt te worden als partners. Dit geldt inderdaad voor de fiscus, maar daardoor erf je niet automatisch van elkaar. Erna Kortlang: ”Eigenlijk is een testament veel vaker nodig dan je zou verwachten. Het voorkomt veel ruzie en gedoe. Het is raadzaam om altijd naar de notaris te gaan”.

De campagne
De beoogde doelgroep van de campagne bestaat uit mensen met een VMBO- en MBO-niveau, in de leeftijd 35-60 jaar, en ouderen. De lancering van de site wordt aangekondigd door radiocommercials (op Sky Radio, Veronica en Radio 1 en 2), internetbanners (onder andere op Schoolbank.nl) en advertenties in bladen (zoals Libelle, Panorama en Plus Magazine). De advertenties bevatten prikkelende teksten zoals: “Je gaat me toch niet vertellen dat mijn erfenis bij mijn ex terecht kan komen?”. 

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3110
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
notaris, testament, erfenis, nalatenschap, successierecht