Volg ons via
 
 
 

Gastouders van ViaViela volgen cursus Eerste Hulp aan kinderen

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Gastouders van ViaViela  volgen cursus Eerste Hulp aan kinderen
Eind dit jaar meer dan 20.000 oppasoma’s en –opa’s in Nederland gecertificeerd

Nederlanders bar slecht in EHBO’ was onlangs de kop van een artikel in de Telegraaf. Beschreven werd dat slechts 2% van de Nederlanders voldoende kennis heeft om Eerste Hulp te verlenen bij een ongeval. Terwijl er landelijk campagnes worden opgestart, hebben in Nederland reeds 6730 gastouders van gastouderbureau ViaViela de cursus ‘Eerste Hulp aan kinderen’ succesvol afgerond. Het landelijk opererende gastouderbureau leidt dit jaar in totaal zo’n 20.000 gastouders op. 

Aanleiding voor de aangeboden cursus is de herziene wet Kinderopvang die in januari 2010 van kracht is gegaan. In de wet zijn de eisen voor gastouderschap aangescherpt. Marcel Verkuijlen, directeur ViaViela: ‘In 2009 zijn we ons als bureau al sterk gaan oriënteren op kinder-EHBO. Gastouders brengen veel tijd met de kinderen door. Zeer veel ongevallen vinden plaats in huiselijke sfeer en om daarop voorbereid te zijn, bieden we onze gastouders deze cursus kosteloos aan.’

Theorie en praktijk
In samenwerking met erkende instructeurs zorgt gastouderbureau ViaViela, gespecialiseerd in de oppassubsidie voor oma’s en opa’s, ervoor dat ze nu voldoen aan de nieuwe eisen van de wet Kinderopvang. Het behalen van een erkend certificaat voor Eerste Hulp aan kinderen is hier onderdeel van. Het theoretische deel van de cursus wordt de gastouders online via de site van ViaViela aangeboden. Daaropvolgend worden de deelnemende gastouders tijdens een, op hun specifieke situatie ingerichte, praktijkbijeenkomst getraind om deze theorie toe te passen. Het alarmeren van professionele hulp, wondverzorging en zelfs levensreddend handelen zijn onderwerpen die aan bod komen. Oppasopa Jan, gastouder voor zijn twee kleinkinderen: ‘Ik ben erg blij dat ik deze cursus heb gedaan. Eigenlijk zou iedereen met kinderen of kleinkinderen deze cursus moeten volgen. Je leert in korte tijd zo veel bij.’ 

Tien tips voor Eerste Hulp aan kinderen
Hoe voorkom je ongevallen met kinderen in een huiselijke omgeving? Hoe handel je als er toch een ongelukje plaatsvindt. Onderstaand een aantal tips die vanzelfsprekend lijken, maar in de praktijk toch te vaak over het hoofd worden gezien:

Wanneer uw kind bij het vallen op de knieën een schaafwond heeft opgelopen, spoel deze dan onder de kraan goed schoon en laat vervolgens de wond drogen aan de lucht. Behandel kleine (tot 2 centimeter) snijwondjes door deze schoon te spoelen met kraanwater en daarna schoon af te dekken met een gaasje of een pleister.  
 
Als u thee gezet heeft, doe deze in een thermoskan en sluit de dop goed af. Hiermee verkleint u de kans op het omtrekken van een theepot en ernstige verbrandingen bij een kind.
 
Bij verbrandingen altijd eerst koelen met lauw kraanwater gedurende 10 minuten. Daarna de brandwond schoon afdekken en een arts waarschuwen.
 
Wanneer een kind zand in de ogen heeft gekregen, zorg er dan voor dat het kind niet in het oog wrijft. Probeer onder de kraan of onder de douche het zand uit het oog te spoelen. Houdt het kind klachten, raadpleeg dan uw huisarts.
 
Smeer uw kinderen overdag in met zonnecrème als zij buiten spelen. Niet alleen als u op vakantie bent. U voorkomt hiermee dat uw kind eerstegraads brandwonden oploopt. Bij een eerstegraads brandwond is de huid rood, droog en pijnlijk.
 
Zorg op warme dagen dat uw kind extra drinkt. Extra betekent zeker de helft meer dan de normale hoeveelheid op een dag. Dit voorkomt uitdroging. Een dreigende uitdroging herkent u aan het verminderen van de urineproductie en het donkerder worden van de urine.
 
‘Augustus wespenmaand’. Kinderen kunnen allergisch reageren op wespensteken. Bij meerdere wespensteken, kan een kind ernstig reageren en hierdoor in een shock raken. Een wespensteek in de mond, kan ademhalingsproblemen geven. Laat daarom kinderen in de wespenmaand binnen hun ijsje eten of hun limonade drinken of gebruik een afgesloten beker met een rietje. Bij een eenvoudige wespensteek, kunt u de steekplaats behandelen met een nat gaasje met azijn.
 
Heeft een kind een teek opgelopen, verwijder deze zo snel mogelijk met een tekentang zonder vooraf te desinfecteren! Nadat de teek verwijderd is, kunt u het steekplaatsje desinfecteren. Durft u de teek niet zelf te verwijderen, raadpleeg dan de huisarts.
 
Laat kleine kinderen nooit alleen in een badje spelen. Jonge kinderen kunnen, door gering ontwikkelde reflexen, verdrinken in een laagje water van 20 centimeter.
 
Over ViaViela
ViaViela , het grootste gastouderbureau van Nederland, is gespecialiseerd in kinderopvang door grootouders. ViaViela is opgericht in 2005 en heeft 80 vestigingen verdeeld over het hele land. De organisatie heeft sinds 2005 bemiddeld in de opvang van ruim 70.000 kinderen. Een ViaViela-consulent komt bij de oppasouders uit de buurt en is dus bekend met de omgeving. ViaViela organiseert naast de praktijkbijeenkomst Eerste Hulp aan kinderen ook themabijeenkomsten en beschikt over een helpdesk voor opvoedvragen.  

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3510
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
oppassen, oppasoma, oppasopa, kinderopvang