Volg ons via
 
 
 

Zelfhulpbox tegen vliegangst

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Vliegangsttherapie vanuit je eigen luie stoel. Dat kan! Stichting VALK ontwikkelde een instructieve Zelfhulpbox, bestaande uit twee coaching DVD’s, een zelfhulpboek en een supportpocket voor aan boord. De effectiviteit  is groot. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door de afdeling psychologie van de Rijksuniversiteit Leiden. De onderzoeksresultaten werden gisteren aan het einde van de middag gepresenteerd.

Stichting VALK is een samenwerkingsverband tussen KLM, Amsterdam Airport Schiphol, transavia.com en Martinair. Gisteren vierde vliegangstinstituut Stichting VALK haar 20-jarige bestaan. De KLM maakte ter ere hiervan een één-uur-durende overwinningsvlucht in een Boeing 737-800 die, heel toepasselijk, ‘VALK’ heet.

Angstvermindering
De belangrijkste uitkomst van het onderzoek naar de Zelfhulpbox is dat het bekijken van de coaching DVD’s zorgde voor het verminderen van angst bij mensen met vliegangst. Op alle psychologische meetinstrumenten die zijn gebruikt om vliegangst in kaart te brengen, bleken de angstniveaus van de participanten statistisch significant gedaald. De helft was na het zien van de DVD’s bereid om een vlucht te maken in een verkeersvliegtuig.

3 miljoen Nederlanders
In Westerse landen komt vliegangst voor bij 10-40% van de volwassen bevolking. Ruim 3 miljoen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van vliegangst. Zo’n 14% daarvan heeft vliegen altijd vermeden, 6,5% is vliegen gaan vermijden en 10% vermijdt vliegen zoveel mogelijk. Vliegangst is een typische stressklacht met onderliggende angsten en stressfactoren zoals claustrofobie, hoogtevrees en controledrang. Vliegangst  is echter heel succesvol  te behandelen.

Therapeutische training
Niet voor alle mensen met vliegangst blijkt  de Zelfhulpbox effectief genoeg. Voor mensen met ernstige vliegangst en onderliggende angsten, adviseert Stichting VALK de door het vliegangstinstituut  ontwikkelde wetenschappelijk behandelmethode. Deze bestaat uit: gedragstherapie, angstinzicht, ontspanningsoefeningen, informatie over specifieke luchtvaartsituaties, een technische uitleg over vliegen door ervaren KLM -vliegers verbonden aan Stichting VALK, instructieve videoprogramma’s, oefeningen tijdens gefingeerde vluchten, een geleidelijke blootstelling aan het vliegen en een echte vlucht in een verkeersvliegtuig naar een Europese stad. Het slagingspercentage van deze therapeutische training is 98%.

Kijk voor meer informatie over vliegangst en vliegangstbehandelingen op www.valk.org of bel naar: 071-5273733

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2701
Categorie: 
Vervoer
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
vliegen, vliegtuig, vliegangst, Stichting Valk, vakantie