Volg ons via
 
 
 

Openhaard geeft extra warmte

Openhaard | Extra warmte en gezelligheid.

De openhaard of een houthachel in de woonkamer zorgt naast gezelligheid ook voor extra warmte. Hout dat je in de openhaard wil verbranden moet gekloofd zijn en minstens één tot twee jaar onder een afdak zijn gedroogd. Als het hout te nat is geeft het minder warmte af en bovendien is het schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Geverfd, gebeitst en geïmpregneerd hout mag niet in de openhaard. Ook kan er geen multiplex of spaanplaatworden verstookt.

Het aansteken van de openhaard kun je het beste doen door eerst wat kleine houtjes aan te maken of gebruik de aanmaakblokjes die overal te koop zijn. Nimmer spiritus of andere vloeibare stoffen gebruiken. Let er op dat het rookkanaal openstaat en dat er voldoende luchttoevoer is. Wanneer in de woning een mechanische luchtafvoer aanwezig is waardoor de ventilatie centraal wordt geregeld kan het zijn dat hierdoor de luchttoevoer niet voldoende is. Wanneer een openhaard een goede verbranding heeft kun je dit zien. Er komt dan een witte of bijna kleurloze rook uit de schoorsteen. De vlammen in de haard behoren helder geel en gelijkmatig te branden. Heb je een openhaard op gas dan dienen de vlammen blauw te kleuren.

Denk eraan dat je voldoende blijft ventileren als de openhaard brandt. Een openhaard gebruikt extra veel van de lucht in de woning. Zorg ervoor dat het vuur vanzelf uitgaat door er niet meer hout op te gooien. Wanneer je de luchttoevoer afsluit zal het vuur wel doven maar komen er ook schadelijke stoffen vrij. Zorg ook dat het vuur uit is voor je de woning moet verlaten of wanneer je naar bed gaat.

Bron en meer info: www.mmk.be


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1569
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
openhaard prijzen, openhaard downloaden, brandende openhaard, openhaard hout