Volg ons via
 
 
 

De nieuwe trend: Skiken

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

De nieuwe trend: Skiken

Skiken lijkt op skaten, skiën en langlaufen, maar dan op luchtbandjes. De nieuwe, dynamische buitensport groeit explosief.

Skiken is langlaufen op wieltjes met een rem ! Skikes hebben luchtbanden van 15 cm en een bui-tengewoon effectieve rem die door het strekken van de onderbenen op de achterbanden wordt ge-drukt. Na een beetje oefenen kun je er zelfs spectaculair mee slippen; met andere woorden, tot stil-stand kom je er wel mee, desnoods in ‘no time’. De luchtbanden en de afgedichte skf-lagers maken verder dat je er goed mee off-road kunt rollen, ook als het een beetje nat is. Weinig onderhoud, wat dat betreft.


Skiken

Via de site www.skike.nl   kun je onder andere doorklikken naar enkele skikefilms (skiken bergop en bergaf, op verharde en onverharde ondergrond, in regen en in sneeuw, in de natuur en op een BMX-baan enz.), een gebruikerstest met de skike en zelfs een downhill race tussen een skiker en een mountainbiker. Skiken is niet moeilijk. Heb je geskate, geskied of gelanglauft dan voel je al snel hoe het werkt. Even wennen aan de techniek om ook de poles goed in te zetten en je kunt ontspannen trainen. Elke keer dat je het waagt de skikes onder te klitten, zal het verrassend snel makkelijker gaan. Toch raden we je aan een cursus te doen bij een erkende skike-trainer. De adressen zijn te vinden op www.skiken.nl   

De skikes rollen fantastisch naar buiten weg, vooral op harde onverharde paden, ook op hard gras trouwens! Het gaat uiteindelijk op het vlakke niet zo hard als skaten of skeeleren. Skiken is een aan het langlaufen verwante rolvorm zowel on- als off-road!
Knoepertig hard bergaf en dan binnen twee meter achterin hangend slippend stoppen! Iets relaxter kan ook. Onderschat daarbij niet wat skiken van je conditie veronderstelt en voor je conditie doet. Je kunt enerzijds heel ontspannen rustig rollend erop uit gaan. Heb je de bedoeling middels een zekere afstand of route een stevige duurtraining te doen, dan realiseer je gewild of ongewild meteen wat heet een ‘total-body workout’. Je komt op terreinen die het vereisen dat je flink met je stokken in de weer gaat, en je benen kun je dan echt niet stijf houden. Ook de calorieverbranding tijdens het skiken is spectaculair te noemen.

De skikes van bijna 2 kilo per stuk voelen verrassend licht aan de voeten en doordat je tussen de wielen staat is het allemaal erg stabiel. Ook een niet getrainde beginner kan al snel uit de voeten op de skikes. En omdat de skike maar één maat kent (37 t/m 47) en je met gewone schoenen op de skikes staat is de drempel om te beginnen laag. Voor rond de € 350,- heb je een perfecte set skikes én kwaliteits-poles en kun je op weg.

Tot nu toe
De Skike werd in de jaren negentig door de Oostenrijkse mountain man Otto Eder uitgevonden en hij ontwikkelde hem vervolgens door. Op 1 April 2007 werd de Skike officieel in Nederland geïntroduceerd door Langlauf-kampioene Carolien ten Bosch. Het Skiken was daarmee in Nederland en de eerste stap richting een nieuwe, wellicht olympische, sport waren gezet.
Er is een ‘Skikebond’ (Stichting Skike Nederland), er zijn twee opleidingscentra ( www.skiken.nl ) die gecertificeerde skike-trainers afleveren (gaat echter niet helemáál vanzelf) en inmiddels is er een dealer-netwerk opgebouwd en worden er in heel Nederland cursussen skiken aangeboden ( www.batooh.com ). De sport Skiken staat centraal binnen de organisatie. Iets concreter: De trainerscursus beslaat 2 dagen met tussenin een maand om (gericht) door te oefenen. Er zijn inmiddels een groot aantal skikedealers in Ne-derland en zo’n 90 trainers.

En verder
In Duitsland is het skiken al een rage aan het worden. Ook in Oostenrijk (b.v. rond de Achensee) en Zwitserland is het al een vertrouwde activiteit. In Finland sloeg het vorig jaar in als een bom. Alsof de Finnen hadden zitten wachten op de skike !

Olympisch ?
Natuurlijk streeft de ‘skike-wereld’ ernaar olympisch te worden. Het bedrijf dat de skike importeert, Batooh Nordic Sports BV, sponsort op persoonlijke titel de Nederlandse jeugdkampioen Biatlon (nummer 3 bij de oostenrijkse kampioenschappen 2009 !) Jannick Molenaar. In 2018 misschien een Nederlander op het olympische trapje ?

Het enorme enthousiasme in ons buurland bij langlaufwedstrijden (world cup Düsseldorf 200.000 bezoekers, Biatlon Gelsenkirchen Stadion uitverkocht met 60.000 mensen) geeft hoop voor Nederland. De skike maakt het mogelijk om deze nordic sport ook uit te oefenen in ons nagenoeg sneeuwloze landje.

Er komen in ieder geval skike downhill events, skike-marathons en, heel interessant, skike-biatlons. In juni 2008 kreeg het Open NK Skiken zijn primeur. Een duitser (!) won overall maar Nederlands kampioen werd Hajé Visser bij de heren en Carolien ten Bosch bij de dames. Belgisch kampioen werd Johan van Buul. In het najaar 2009 zullen de titels weer verdedigd kunnen worden. Naar verwachting met veel meer concurrentie !    

Conclusie de skike-toekomst ziet er goed uit !

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2084
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
langlaufen, Skikes, sporten