Volg ons via
 
 
 

Bomen snoeien in november

De meeste boomsoorten zoals esdoorns, de berk en de notelaar kunnen het beste worden gesnoeid in de maand november.

De meeste boomsoorten zoals esdoorns, de berk en de notelaar kunnen het beste worden gesnoeid in de maand november. Wanneer deze bomen later worden gesnoeid dan loop je de kans dat ze doodgaan als gevolg van het zogenaamde "bloeden". Vanaf januari komt de sapstroom in de bomen alweer op gang, ga je ze daarna snoeien dan lukt het de boom niet om de ontstane wond te dichten.

Veel mensen denken dat, wanneer men de snoeiwond afdekt of met speciale boombalsem dicht smeert, dat dat voldoende is. Maar de plant bloedt evengoed nog weken lang door en zal het niet overleven. Wanneer je een boom snoeit en je ziet de sapstroom uit de wond komen, dan spreekt men van 'huilende bomen'. 

Het snoeien van de druif kan vanaf november tot ongeveer half januari. Ook beter, om niet later te snoeien want deze klimplant kan net als de huilende bomen doodgaan door het bloeden.

Dikke takken nooit in één keer zomaar afzagen maar eerst aan het einde van de stam, aan de onderkant even inzagen. Dan scheurt de tak er niet af en blijft het boomschors in takt.

Zorg voor scherp en goed gereedschap. Dat voorkomt dat er een wond ontstaat die bijna niet meer dichtgaat.  Bron: Readers Digest


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3579
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
snoeien bomen, druif, esdoorn, berk, tuin, tuinaanleg, snoeien, bomen snoeien