Volg ons via
 
 
 

Hoe werkt de CT-scan ?

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Wanneer een specialist een goed beeld wil hebben van wat er zich in je lichaam afspeelt, zal hij in sommige gevallen voorstellen om een CT-scan te laten maken. CT staat voor Computer Tomogram. Een CT-scan stuurt röntgenstralen, in een lage dosis door je lichaam. Hierdoor worden de botten en de massieve delen goed zichtbaar. Een specialist kan nu beoordelen of er mogelijk een gezwel in het lichaam zit en hoe groot deze is. Ook kan hij afwijkingen aan de bloedvaten en een herseninfarct goed in beeld krijgen.

Voor veel mensen is het een angstig idee om een CT-scan te laten maken. Belangrijk voor het maken van een goede CT-scan is dat de patiënt goed stil blijft liggen. Al liggend, met de kleding aan, wordt je een tunnelvormig röntgenapparaat ingeschoven. Om het niet erg benauwd te krijgen kun je beter de ogen sluiten en vooral rustig blijven. De arts die het onderzoek uitvoert zie je niet staan maar hij ziet jou wel en middels de luidspreker houdt hij contact met je.

In de tunnel bevindt zich een ring die rondom dat deel van je lichaam heen draait waar men alles van wil zien. Is dat bijvoorbeeld de hals of de borst, dan hoef je ook niet helemaal de tunnel ingeschoven te worden. Uit de ring die om je heen draait komt een röntgenstraal die van elke paar millimeter een scan maakt. Dit duurt net zolang tot hij het hele gebied heeft gehad. De gehele scan duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten en is geheel pijnloos. Angst is overbodig, maar blijf rustig. En wanneer de uitslagen dan ook nog goed zijn, zul je blij zijn dat deze mogelijkheid er is.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1807
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
rontgen, ct scan, rontgenfoto, scan