Volg ons via
 
 
 

Aandacht marifoongebruik op Nederlandse wateren

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Aandacht marifoongebruik op Nederlandse wateren

Extra voorlichting en controle op marifoongebruik

Rijkswaterstaat en Agentschap Telecom geven in 2009 opnieuw extra aandacht aan marifoongebruik op de Nederlandse vaarwegen. Voorlichting en extra controle moeten leiden tot betere communicatie tussen schepen onderling en tussen schip en wal. Het motto van de campagne is ‘Een luisterend oor telt voor twee’.

Tijdens speciale actieweken in april en oktober gaan Rijkswaterstaat en Agentschap Telecom actief controleren, waarschuwen en optreden. Daarbij is extra aandacht voor de oorzaken van gebrekkige communicatie.

Oorzaken gebrekkige communicatie
De gebrekkige communicatie heeft meerdere oorzaken. Zo is niet altijd de juiste apparatuur aanwezig, weten vaarweggebruikers deze niet op de juiste manier te gebruiken of functioneert de marifoonapparatuur niet goed. Ook is er steeds meer andere apparatuur op het water die voor afleiding zorgt (zoals de gsm, tv, pc). Daarnaast zijn er steeds meer schippers die zich niet verstaanbaar kunnen maken omdat ze niet de juiste taal of terminologie gebruiken.

Gerichte actie
De actie richt zich met name op het niet uitluisteren en communiceren in gebieden met verkeersbegeleiding, het in orde hebben van registratie en ATIS-codes en het stimuleren van communicatie tussen vaarweggebruikers onderling. Met schippers waar de marifooninstallatie of -registratie niet op orde is, worden afspraken gemaakt om de zaken op orde te maken. Waar nodig zal handhavend worden opgetreden.

Tijdens de actieperioden gaan Rijkswaterstaat en Agentschap Telecom gezamenlijk actief controleren, waarschuwen en optreden. De actie moet uiteindelijk leiden tot betere communicatie tussen schepen onderling en tussen schip en wal. Rijkswaterstaat en Agentschap Telecom streven er naar om meer bewustwording te creëren bij vaarweggebruikers over de regels en richtlijnen omtrent marifoongebruik. Een beter marifoongebruik verhoogt de veiligheid voor het scheepvaartverkeer op de vaarweg.

Goed marifoongebruik? Begrepen, over!
Rijkswaterstaat en Agentschap Telecom besteden structureel aandacht aan het gebruik, de registratie en technische staat van de marifoon. Daarvoor zijn er voorlichtingsactiviteiten, onder meer met een folder 'Goed marifoongebruik? Begrepen, over!' waarin nut en noodzaak van de marifoon beschreven staat.

Lees Hier de folder Marifoongebruik

Bron: Rijkswaterstaat

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2316
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
pleziervaart, plezierjacht, scheepvaart