Volg ons via
 
 
 

Mensen worden sneller vrienden op internet

Vriendschappen worden online sneller gesloten dan in de echte wereld.

Vriendschappen worden online sneller gesloten dan in de echte wereld, concludeert Marjolijn Antheunis, die donderdag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam op de effecten van online communicatie op vriendschapsvorming. 

Op internet zijn mensen sneller aardig tegen elkaar dan in de echte wereld. Dit zou kunnen worden verklaard door het gebrek aan informatie dat mensen op het internet van elkaar hebben.

In een café kunnen bijvoorbeeld houding, gedrag of kleding iets zeggen over een persoon. Deze informatie ontbreekt nu en daardoor onthullen mensen online meer persoonlijke informatie, wat wederkerig werkt waardoor er sneller een vertrouwensband ontstaat.

Anonimiteit

Tot nu toe werd aangenomen dat vriendschappen online sneller ontstaan door de visuele anonimiteit. Bij gebrek aan beeld voelen mensen zich minder geremd, maar die theorie houdt geen stand in het onderzoek van Antheunis, ook als de webcam aanstaat geldt namelijk dat mensen elkaar sneller mogen.

Kwaliteit

Verder concludeert ze dat de kwaliteit van vriendschappen die online zijn ontstaan maar inmiddels ook offline bestaan gelijk is aan een ‘echte vriendschap’. Dat geldt niet voor vriendschappen die alleen online bestaan. Puur virtuele vriendschappen bestaan volgens Antheunis nauwelijks.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Robert
Hits: 1469
Categorie: 
Computer en Internet
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
vriendschap, vriendschap is, maak vrienden, community, vriend