Volg ons via
 
 
 

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur | Gevolg van niet goede afsluiting tussen slokdarm en maag.

Maagzuur is de agressieve vloeistof, die bedoeld is om voedsel snel en doeltreffend te verteren. Je maag is bekleed met een dikke slijmlaag en dus goed beschermd. Je slokdarm (van mond naar maag) mist die laag en is kwetsbaar voor het bijtende zuur.

Daarom is de overgang tussen slokdarm en maag normaal afgesloten. Die afsluiting gaat open om voedsel naar de maag door te laten. Daarna wordt deze weer afgesloten, zodat er geen zuur terug kan stromen.

Maar soms werkt die afsluiting niet goed genoeg. Dan kan er  wel zuur uit de maag in de onbeschermde slokdarm terugstromen. Dit heet reflux, wat een medische term is voor 'terugstroming'.

En dat geeft het bekende branderige gevoel.

Vooral mensen die Osteoporose middelen (tegen botontkalking) gebruiken (vaak bisfofonaten), moeten voorzichtig zijn met deze middelen.  Ze zijn veilig, alleen niet vriendelijk voor de slokdarm en vooral niet als je al last hebt van brandend maagzuur.

Mensen die last hebben van brandend maagzuur kunnen (volgens artsen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde) dit middel beter per injectie nemen.

De onbeschermde slokdarm kan op den duur geïrriteerd of zelfs ontstoken raken van maagzuur. Dat heet een reflux oesofagitis, ofwel 'slokdarm ontsteking door terugstroming van maagzuur.'


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Gast
Hits: 2633
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
brandend maagzuur, maagzuur, reflux