Volg ons via
 
 
 

Bloeddruk daalt als de temperatuur stijgt

Bloeddruk daalt bij hogere temperatuur

Uit een Franse studie is gebleken dat de bloeddruk bij ouderen samenhangt met de buitentemperatuur. Met name bij extremere temperaturen en een hogere leeftijd vindt dit verschijnsel plaats.

Door de onderzoekers werden 8801 deelnemers van 65 jaar en ouder gevolgd in 3 steden in Frankrijk. De bloeddruk van deze proefpersonen werd regelmatig gemeten, in combinatie met de temperatuur van die dag.

Hieruit kwam naar voren dat de bovendruk bij buitentemperaturen van minder dan 7,9 graden, 8.0 mm Hg hoger was dan bij 21,2 graden. Maar liefst 33,4% van de deelnemers had in de winter last van een te hoge bloeddruk, terwijl dit  in de zomer nog maar 23,8% was. Bij deelnemers van 80 jaar en ouder waren de opgemerkte verschillen het grootst.

Vitamine D
De onderzoekers vermoeden niet dat er een direct verband bestaat tussen de buitentemperatuur en bloeddruk. Ze denken eerder dat het te maken heeft met vitamine D dat het lichaam aanmaakt bij blootstelling aan zonlicht. Bij hogere buitentemperaturen komen ouderen meer buiten en maken ze voldoende vitamine D aan in hun lichaam. In eerdere onderzoeken bleek te weinig vitamine D in het lichaam namelijk samen te hangen met een te hoge bloeddruk.

Dit in ogenschouw nemend is het dus niet zo vreemd dat veel 50-plussers in de wintermaanden de warmte opzoeken.

Bron: Gezondheidsnet


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1542
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
bloeddruk, vitamine D, hoge bloeddruk