Volg ons via
 
 
 

Omgaan met een borderliner

Omgaan met borderliner | Positieve en negatieve kanten borderline persoonlijkheidsstoornis en tips voor de omgang.

Borderline persoonlijkheidsstoornissen komen in veel verschillende vormen voor. Het is moeilijk er iets algemeens over te zeggen.

Heb je een vriendschap of relatie met een borderliner dan is deze vaak niet te vergelijken met relaties met "normale" mensen. Het omgaan met een borderliner is bijzonder. Je kunt met borderliners vaak veel lol beleven en het is nooit saai met ze. Het zijn vaak impulsieve, geestige mensen die geen blad voor de mond nemen. Ze vinden het heerlijk om in de belangstelling te staan en alle aandacht te krijgen. Dat is het positieve van dit verhaal.

Borderline persoonlijkheidsstoornis kent echter ook veel nadelen. Enkele nadelen van borderline zijn de hevige stemmingswisselingen, hevige twijfel aan zichzelf, de patiënt vraagt bij angst en depressie veel aandacht.

Een vriendschap met een borderliner is vaak benauwend omdat ze zich vaak helemaal aan je vastklampen en een grote verlatingsangst hebben. Om jezelf te beschermen moet je duidelijke grenzen stellen.

Een borderliner doet er alles aan om serieus te worden genomen. Daarom zullen verhalen worden gedramatiseerd, ook dit is een schreeuw om aandacht. Laat de borderliner merken dat je bezorgd bent (als dat nodig is). Help met praktische zaken, maar alleen als er om hulp wordt gevraagd.

Voor informatie en tips over het omgaan met een borderliner kun je kijken op de website van Stichting Borderline. Ook zijn er speciale forums voor borderliners en familie en vrienden van borderliners.

Bron: gezondheidsplein


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
8 reactie(s)
Citygirl
Geplaatst op 11-09-2011 om 20:32

De vroegere Riagg's dat heet nu Psyq geloof ik die hebben tweewekelijkse bijeenkomsten voor familieleden van borderliners. Dat kennisje van mij, (mevrouw X dus) die gaat er ook altijd naar toe en zij zegt dat ze daar heel erg veel steun aan heeft.

Citygirl
Geplaatst op 11-09-2011 om 19:36

@ Reeppost.

Een kennisje van mij, ik zal haar even mevrouw X noemen heeft ook een borderlinedochter. Zij kreeg op een gegeven moment een telefoontje van de politie. Of ze haar dochter even van het politiebureau op wou halen want die had zojuist aangifte gedaan van een verkrachting. Enfin, mijn kennis, mevr. X gaat naar het bureau om haar (verkrachte) dochter op te halen. Eenmaal op het bureau aangekomen neemt één van de politieagenten haar even apart. Hij vertelt haar dat hij zo zijn bedenkingen heeft bij het verkrachtingsverhaal van mevr. X haar dochter want een vrouw die wérkelijk verkracht was die gedroeg zich héél anders volgens deze man. Mevr. X vertelde  toen dat haar dochter een borderliner was en dat zij voor de zekerheid haar dochter zou laten onderzoeken door een gyneacoloog. Enfin, inwendig onderzoek gehad door een vrouwenarts dus en wat bleek, de dochter was niet verkracht.

Een andere vrouw, ook een borderliner, vertelde dat haar moeder haar en haar zusje vroeger sexueel had misbruikt. Haar moeder had vroeger allerlei sexuele spelletjes met haar en haar zusje gedaan vertelde ze. Ik heb daar eens wat verder naar geïnformeerd en toen bleek dat haar moeder juist heel goed voor haar en haar zusje was geweest. Dit zit dus in de fantasie van die borderliners. En je doet er goed aan om hier níet tegenin te gaan want borderliners hebben altijd gelijk en jíj hebt ongelijk. Het is vreselijk moeilijk om met mensen om te gaan die een hersenziekte hebben. Om jezélf te beschermen doe je er goed aan om deze mensen uit de weg te gaan want je wordt er zélf knettergek bij. Sorry voor deze laatste opmerking maar dat is gewoon een feit. Laat het maar aan professionele begeleiders over, die weten beter hoe ze met dit soort mensen om moeten gaan dan wij leken.

Citygirl
Geplaatst op 27-07-2011 om 14:50

@ Meike.

Hoe gaan die moeders hiermee om, vraag je. Eén moeder die ik ken die heeft er heel veel last van en gaat naar twee-wekelijkse bijeenkomsten van familieleden van borderliners. Daar heeft ze heel veel steun aan.

Ik heb trouwens een goede tip voor gelovige borderliners.  Als borderliners gelovig zijn dan doen ze er goed aan door naar bij-eenkomsten van de Pinkstergemeenschap te gaan. Bij de Pinkstergemeenschap daar krijgen borderliners heel veel liefde en aandacht. En dat is precies wat deze mensen nodig hebben.    Liefde en aandacht. Deze tip kreeg ik van een moeder van een borderlinedochter. Ik ben zélf niet gelovig dus ik zit hier geen reclame te maken voor één of andere geloofsgemeenschap.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 39828
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
borderliner, omgaan met borderliner, borderline, borderline kenmerken, borderline forum, borderline tips