Volg ons via
 
 
 

Beschermt koffie tegen Parkinson?

Parkinson | koffiedrinken vermindert de kans op deze ziekte

Uit een 22 jaar durend Fins onderzoek is gebleken dat mensen die 10 kopjes koffie per dag drinken minder kans hebben op de ziekte van Parkinson. Alle personen die meededen aan het onderzoek waren boven de 50 jaar. De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij de dopamineproducerende zenuwcellen langzaam afsterven. De oorzaak en het ontstaan van de ziekte zijn nog grotendeels onbekend.

Een theorie is dat de cafeïne in koffie de dopaminerge cellen beschermt. De cafeïne versnelt hun stofwisseling, waardoor ze beter beschermd zijn tegen giftige componenten. Een andere theorie zoekt de verklaring in de polyfenolen in koffie. Die hebben een antioxidant-werking, waardoor dopaminerge cellen minder snel beschadigd raken.

Al eerder is aangetoond dat ook roken een beschermend effect heeft tegen de ziekte van Parkinson. Dit wordt in deze studie opnieuw bevestigd. De onderzoekers gaan ervan uit dat de nicotine een beschermende werking heeft.

Bron: gezondheid.beNuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1220
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
parkinson, ziekte van parkinson, de ziekte van parkinson, voeding en parkinson