Volg ons via
 
 
 

Regelmatig vis verkleint kans op darmkanker

Consumptie van vis verkleint de kans op dikkedarmkanker.

Eet wekelijks een keer vis en je hebt 4 procent minder kans op kanker in de dikke darm. Bij drie keer in de week vis op het menu loopt dat zelfs op tot 12 procent, want de kans daalt met 4 procent per keer. 

Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Universiteit. Zij baseren zich op een analyse van veertien bestaande studies.

"We weten al langer dat de consumptie van vis de kans op dikkedarmkanker vermindert", zegt onderzoeker Anouk Geelen. "Hoe dat verband precies in elkaar zit, weten we niet. Misschien komt het door de vetzuren in vette vis, de omega-3-vetzuren. Als dat zo is, dan beschermen zalm en makreel tegen darmkanker, maar kabeljauw niet."

Als de ene vissoort wel beschermt en de andere niet, dan verklaart dat misschien de bescheiden omvang van het effect dat Geelen heeft gevonden. Geelen gebruikte voor haar onderzoek gegevens van collega’s die voor het Wereld Kanker Onderzoekfonds literatuurstudies hebben verricht naar de rol van voeding bij het ontstaan van kanker.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Robert
Hits: 1077
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
vis, visrecepten, vissoorten, vis gezond, gebakken vis recept, zalm, makreel