Volg ons via
 
 
 

Hoog cholesterol voorkomen

Hoog cholesterol voorkomen | Wat is cholesterol, waar zit het in en hoe voorkom je een te hoog cholesterolgehalte.

Het is een bouwsteen van celmembranen, hormonen, vitamine D en galzouten. Teveel cholesterol is niet goed.

Cholesterol is een vette stof. Vette stoffen lossen niet op in water, ook niet in bloed. Cholesterol is in het bloed gebonden aan een eiwit. Er bestaan twee soorten cholesterol LDL (het slechte) en HDL (het goede).

Tijdens de overgang kan het cholesterol ongemerkt stijgen. Daarom is het voor vrouwen in de overgang van belang om af en toe het cholesterolgehalte in het bloed te laten controleren door de huisarts. Het gemiddelde cholesterolgehalte ligt op 6,2. Dit is het totaal cholesterol, LDL + HDL. De verhouding tussen beiden is van belang.

Ter voorkoming van een te hoog LDL cholesterol kun je beter minder verzadigd en gehard vet gebruiken. Verzadigd vet zit in alle van warmbloedige dieren afkomstige produkten, zoals vlees en zuivel. Gehard vet is plantaardig vet dat niet meer vloeibaar is.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Gast
Hits: 2375
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
cholesterolgehalte, cholesterol waarden, cholesterol verlagen, gezond, ongezond, hoog cholesterol, ldl, hdl, vet, overgang