Volg ons via
 
 
 

Een vervelende kwaal: wintertenen

Wintertenen | Wisselbaden geven verlichting.

Veel mensen hebben bij koud weer last van wintertenen (en/of winterhanden). Wintertenen ontstaan door blootstelling van bloedvaten aan kou en die daar zo abnormaal op reageren. 

Als de huidtemperatuur te laag wordt, treedt normaal gesproken in de bloedvaten een beschermingsmechanisme op: de bloedvaten worden wijder opengezet en de huid warmt snel op en gaat gloeien.

Bij wintertenen werkt het net andersom. De grotere vaten worden langdurig ’dichtgeknepen’’; de kleinere bloedvaten gaan maximaal openstaan in een poging het dichtslaan van de grotere vaten op te vangen. Dit veroorzaakt aan de oppervlakte branderige en jeukende voeten, tenen en handen. Soms kunnen zelfs blaren ontstaan.

Tegen wintertenen bestaat geen medicijn; het moet vanzelf weer overgaan, over het algemeen na een week of 3. Wat wel kan verlichten is het nemen van wisselbaden. Zet de voeten wisselend in een bak met warm en koud water. Dit bevordert de bloeddoorstroming.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Robert
Hits: 2268
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
winterteen, wintertenen, winterhanden, wintertenen behandeling, winter tenen