Volg ons via
 
 
 

Alcoholische drank vermindert kans op diabetes

Alcoholische drank | Vermindert de kans op diabetes

Goed nieuws voor de alcohol liefhebber onder ons! Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat één tot drie glazen alcoholische drank per dag de kans op ouderdomsdiabetes verkleint. Drank verhoogt namelijk de concentratie van het eiwit adiponectine in het bloed. Dit kan het weefsel gevoeliger maken voor insuline.

De onderzoekers vonden aanwijzingen dat matig alcoholgebruik de insulinegevoeligheid verhoogt. Insuline transporteert glucose (suiker) naar de weefsels, waaronder de spieren. Wanneer de weefsels minder gevoelig worden voor insuline en minder glucose opnemen, kan de glucoseconcentratie in het bloed te hoog worden. Als dat regelmatig gebeurt is er sprake van diabetes.

Matige alcoholcomsumptie zou de kans op diabetes type 2 met 30 procent terugbrengen. Het type alcoholische drank (bier, wijn, sterke drank) heeft geen invloed op het resultaat.

Het was al langer bekend dat een paar glazen drank het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Bij hart- en vaatziekten veroorzaakt alcohol namelijk een toename van het (goede) HDL-cholesterol in het bloed. HDL transporteert cholesterol uit de weefsels naar de lever om daar afgebroken te worden.

Bron: Trouw


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Gast
Hits: 3879
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
diabetes be, type diabetes, diabetes type 2, diabetes type2, diabetes mellitis, glucose