Volg ons via
 
 
 

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Hoofdpijn | Doe de test om na te gaan welke vorm van hoofdpijn je hebt

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt met name veroorzaakt door teveel spanning in de gelaatsspieren of de nekspieren. Deze vorm van hoofdpijn komt het meeste voor. De pijn is vaak gering tot matig en drukkend of klemmend van aard, meestal ook aan beide zijden van het hoofd. De pijn kan enkele minuten duren, maar ook enkele dagen. Andere verschijnselen doen zich bij deze vorm van hoofdpijn niet voor en de pijn wordt ook niet verergerd door inspanning. 

Migraine

Migraine is een aanvalsgewijze hoofdpijn en is vaak een eenzijdige en heftige, bonzende hoofdpijn. Als de aanval niet behandeld wordt kan deze enkele uren duren, maar ook enkele dagen. Migraine gaat geregeld vergezeld van misselijkheid of braken. Licht en/of geluid kan vaak ook slecht verdragen worden. 

Soms kondigt migraine zich van tevoren aan. Men krijgt dan klachten bij het kijken of men krijgt last van gapen, concentratieverlies of inactiviteit. 

Clusterhoofdpijn

Bij clusterhoofdpijn heeft men een zeer heftige, bonkende hoofdpijn rond de ogen of slaapstreek. De hoofdpijn gaat vergezeld van rode, tranende ogen met soms opgezette, hangende oogleden of bijvoorbeeld een verstopte neus of loopneus. Een aanval kan tot drie uren duren. 

Clusterhoofdpijn kan in een periode tot veel aanvallen leiden, waarna de hoofdpijn soms wel weer jaren weg kan blijven. Vliegen, chocola, alcohol of kaas kunnen een clusterhoofdpijn uitlokken.

Een verschil ten opzichte van migraine is dat bij clusterhoofdpijn men juist niet stil in bed gaat liggen, maar men graag beweegt.

Op de site van Gezondheidsplein kun je een test doen om na te gaan welke vorm van hoofdpijn je hebt.

Bron: Gezondheidsplein 


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2105
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
oorzaken migraine, clusterhoofdpijn, hoofdpijn, misselijk en hoofdpijn, spanningshoofdpijn