Volg ons via
 
 
 

Diabetes, een sluipende ziekte

Diabetes | Symptomen diabetes vaak niet te herkennen.

Jarenlang rondlopen met vermoeidheid en minder goed kunnen zien, en toch niet stil staan bij diabetes. Dat overkomt jaarlijks vele Nederlanders. 250.000 mensen zijn niet eens op de hoogte dat ze diabetes hebben. In 1995 een kwart miljoen diabetespatiënten, in 2005 is dit aantal al verdubbeld.

Diabetes is een stofwisselingsziekte en de types 1 en 2 komen het meeste voor. Bij 20 procent gaat het om type 1, die het gevolg is van een fout in het afweersysteem. Symptomen zijn duidelijk omdat ze plotseling ontstaan: constant dorst, veel drinken, vermoeidheid, vaak plassen en sterk afvallen.

Als de diagnose is vastgesteld moet de patiënt direkt insuline spuiten om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen.

Het overgrote deel van de diabetespatiënten lijdt aan type 2. De symptomen zijn vaag en nauwelijks te herkennen. De alvleesklier maakt nog wel insuline aan maar het lichaam is er minder gevoelig voor. Type 2 is vaak het gevolg van overgewicht en weinig beweging. Ook erfelijke aanleg en ouderdom spelen een rol.

Bij type 2 moeten patiënten tabletten slikken om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Type 2 is te voorkomen als je regelmatig beweegt. Gewicht onder controle houden, matig eten en weinig snoepen. Kies voor volkoren producten, mager vlees, onverzadigde vetten, als olijfolie en rook niet.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 12346
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
suikerziekte, insuline, diabetes dieet, diabetes type 1