Volg ons via
 
 
 

Week van de Prostaat

Ruim helft Nederlandse mannen weet weinig over prostaat en praat er niet over

Vandaag begint de Week van de Prostaat, waarin onder meer BZN-zanger Jan Keizer (ex-prostaatkankerpatiënt) aandacht vraagt voor meer bewustwording rondom prostaatkanker. Uit onderzoek, dat deze maand is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien in opdracht van Mylan, blijkt dat meer dan de helft (56%) van de mannen tussen de 45 en 75 jaar oud niet goed op de hoogte is van de symptomen en klachten die kunnen wijzen op prostaataandoeningen. Dat terwijl prostaatkanker met 2.600 sterfgevallen per jaar nog altijd de meest voorkomende kankersoort bij mannen is. Om mannen beter te informeren over prostaatafwijkingen en -kanker en de voor- en nadelen van testen wordt vandaag de informatieve website www.PraatOverProstaat.nl gelanceerd.

In tegenstelling tot borstkanker bij vrouwen, waar veel aandacht voor is en waar open over wordt gesproken, lijkt een grote groep mannen het onderwerp prostaatkanker het liefst te vermijden. Ruim de helft spreekt hier niet over in zijn directe omgeving. Verder geeft 1 op de 4 mannen aan het wel te willen bespreken met hun huisarts, maar dit niet te doen. Schaamte en angst zijn hierbij belangrijke factoren.

Ruim 76% van de respondenten geeft aan meer te willen weten over de symptomen en klachten die kunnen wijzen op prostaataandoeningen. Het is daarbij opvallend dat een derde van de mannen zegt dat ze geen of weinig informatie over prostaatkanker in de media zien langskomen. Doel van de week van de prostaat is ook om hier verandering in te brengen.

De website www.PraatOverProstaat.nl geeft naast algemene informatie over de prostaat ook antwoord op hoe prostaatafwijkingen kunnen worden opgespoord. Een PSA-test is een van de manieren waarop een prostaataandoening kan worden ontdekt. Verbazingwekkend is dat ruim 75% van de mannen van 45 jaar en ouder nog nooit van de term PSA* heeft gehoord of weet wat het betekent. Dit terwijl een verhoogd PSA kan duiden op prostaatafwijkingen, waaronder prostaatkanker. De huisarts of uroloog kan het PSA-gehalte meten. Sinds kort is er ook een PSA-zelftest beschikbaar, waarmee mannen ook zelf hun PSA kunnen testen.

*PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen, een eiwit dat voornamelijk gemaakt wordt in het klierweefsel van de prostaat. PSA wordt zowel in een gezonde als in een zieke prostaat aangemaakt. PSA wordt ook (in beperkte mate) door andere klieren gemaakt, zoals de speekselklieren of melkklieren in de vrouwelijke borst. De prostaat is echter het belangrijkste orgaan bij de PSA-productie. Het zorgt voor het vloeibaar maken van het sperma.

Bekijk Hier de campagnefilm van de Week van de Prostaat met Jan Keizer


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 895
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
prostaat waarde, prostaat medicijnen, prostaat vergroot, prostaat ontsteking