Volg ons via
 
 
 

Meer dan 1 miljoen hart- vaatpatiënten 

Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat elke dag meer dan 100 mensen overlijden aan de gevolgen van hart- en vaatziekten

In Nederland zijn er meer dan 1 miljoen hart- vaatpatiënten.
Tevens overlijden elke dag meer dan 100 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten, zo blijkt uit cijfers van de Hartstichting. 

Misschien weet je niet of je risico’s loopt op hart- en vaatziekten. Veel kenmerken hiervan zijn namelijk niet of nauwelijks waarneembaar, zoals een verhoogd cholesterol of een verhoogde bloeddruk. Tevens spelen erfelijke factoren en je eigen leefstijl een grote rol. Bekende ‘’welvaarts risico's’’ zijn roken, overgewicht en diabetes. Met name een combinatie van symptomen kan gevaarlijk zijn; hoe meer factoren, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten.

Verschillende soorten hart- en vaatziekten

Er zijn verschillende soorten hart- en vaatziekten te onderscheiden. De bekendste zijn hartaanvallen, hartinfarcten en aneurysma’s. Tevens bestaan er aangeboren aandoeningen, zoals een hartritmestoornis. 

Zelf actie ondernemen

Gelukkig kun je zelf veel doen om de kans op (verdere ontwikkeling van) hart- en vaatziekten te verkleinen. De meeste maatregelen zullen je niet onbekend in de oren klinken, desalniettemin kan het geen kwaad om onderstaande tips nog eens ter harte te nemen:

- Beweeg voldoende. Bij voorkeur minimaal 30 minuten (aaneengesloten) per dag
- Eet gezond. Laat vooral producten met veel zout (ook wel vaak aangeduid als ‘natrium’) links liggen
- Verbeter je algehele leefstijl. Verstokte roker? Kantoorbaan? Vaker de lift dan de trap? Besef dat je het heft in eigen hand kan nemen door vandaag al te beginnen met een verbeterde leefstijl

Veel kleine aanpassingen kunnen al een enorm positief verschil maken voor je lichaam. Weet dat het nooit te laat is om te algehele leefstijl te verbeteren. En weet ook dat er veel mogelijkheden zijn om je hart te onderzoeken. Zo kun je bij een bedrijf als Prescan een ECG maken (hartfilmpje) of kun je gaan voor een uitgebreid hartonderzoek, zonder verwijzing van een arts.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1108
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
soorten hart en vaatziekten, hart en vaatziekten symptomen, ecg lezen, prescan ervaringen