Volg ons via
 
 
 

Plasklachten nog steeds een taboe

Uit schaamte praat 15% van de mensen die plasklachten hebben hier nooit over.

Een half miljoen Nederlanders of meer blijkt volgens de stichting last van incontinentie te hebben. Incontinentie is het ongewild verliezen van urine. Een nog grotere groep heeft ook klachten bij het plassen, maar minder erg. De klachten zijn dan het verliezen van een kleine hoeveelheid urine, of moeite hebben met het ophouden van de plas. Een groot aantal Nederlanders (één op de drie) kent wel iemand met plasklachten. Dit blijkt uit een onderzoek dat de CSN heeft uitgevoerd onder 1000 Nederlanders. 

Uit schaamte praat 15% van de mensen die plasklachten hebben hier nooit over. Als men toch over de plasklachten praat, is dat met de partner, familie en vrienden of kennissen, met de huisarts opvallend pas op de vierde plaats. 

Er is veel onwetendheid over het onderwerp. Dat alleen ouderen last hebben van plasklachten blijkt niet waar: plasklachten komen op elke leeftijd voor. Een op de vier respondenten uit het onderzoek denkt dat mannen vaker kampen met plasklachten. Het is echter net omgekeerd; vrouwen hebben vaker last van plasklachten. De klachten verschillen wel tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben vaker last van het moeizaam op gang komen van de plas, vrouwen van een versterkte aandrang tot plassen.

De overgrote meerderheid (87%) van de geïnterviewden onderschrijft de stelling, dat je als je plasklachten hebt, het beste professionele hulp kunt inroepen, bij voorkeur de huisarts. Toch lopen mensen uit schaamte door met hun klachten. Ze lopen het risico dat ze sociale situaties gaan vermijden en gaan vereenzamen. Dat is jammer, want vaak zijn er wel degelijk oplossingen voorhanden. 

Meer informatie is te vinden op: www.kleineboodschap.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3183
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
plasklachten mannen, incontinent, algemene informatie over plasklachten, plasklachten bij vrouwen