Volg ons via
 
 
 

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek Darmkanker moet leiden tot aanzienlijk minder sterfgevallen

Begin 2014 ging het Bevolkingsonderzoek Darmkanker van start. Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker. Ieder krijgen 12.000 mensen de diagnose darmkanker en zo'n 5000 mensen komen te overlijden aan deze ziekte. In de leeftijdsgroep tussen de 55 en 75 jaar sterven ieder jaar ongeveer 2100 mensen aan darmkanker.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) begint met het toesturen van een ontlastingtest aan mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar omdat deze groep het grootste risico loopt op darmkanker. Het onderzoek vindt gespreid plaats tussen 2014 en 2019 en zal iedere twee jaar plaatsvinden. Wanneer iemand een oproep zal ontvangen hangt af van het geboortejaar.

De ontlastingtest

De ontlastingtest die men thuis ontvangt bestaat uit een buisje en een envelop voor retourzending. Een kleine hoeveelheid ontlasting moet in het buisje worden gedaan en in de bijgevoegde envelop retour worden gestuurd. De ontlasting zal worden onderzocht op de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. De schriftelijke uitslag van het onderzoek kun je na ongeveer twee weken verwachten. Mocht de test uitwijzen dat er nader onderzoek noodzakelijk is dan ontvang je hiervoor een oproep.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1560
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
kenmerken darmkanker, darmkanker behandeling, leeftijd darmkanker, symptomen dikke darmkanker