Volg ons via
 
 
 

Staand plassen populair onder Nederlandse vrouwen

Ruim veertig procent Nederlanders heeft te maken met ongewenst urineverlies.

Nederlanders houden het vaakst hun plas op tijdens een autorit, terwijl ze winkelen of wanneer ze   reizen met het openbaar vervoer. Wanneer het openbaar toilet gevonden is, nemen de meeste Nederlandse vrouwen niet zomaar plaats op de toiletbril, maar plassen ze staand ofwel gehurkt (39%). Dit blijkt uit onderzoek naar het plasgedrag van Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van de Continentie Stichting Nederland. Zo’n veertig procent van de Nederlanders (43%) ondervindt dagelijks direct of indirect hinder van ongewenst urineverlies. Om dit onderwerp bespreekbaar te maken, lanceert de stichting in het voorjaar van 2012 Incontinents Anonymous; een online community waar lotgenoten voor steun en advies terechtkunnen.

Taboe doorbreken

In Nederland zijn ongeveer 750.000 mensen incontinent, maar nog meer mensenlevens worden geraakt door de aandoening. “Ook de omgeving ondervindt vaak de nadelen. Schaamte speelt hierbij een grote rol en kan leiden tot sociale isolatie.  Mensen gaan de deur niet meer uit en vervreemden van hun omgeving. Er is behoefte aan een plek waar patiënten vertrouwelijke informatie kunnen uitwisselen met lotgenoten, dan wel met medisch specialisten of verzorgers,” aldus Ruud Bosch, voorzitter van de Continentie Stichting. “Met de Incontinents  Anonymous online community willen we het onderwerp incontinentie uit de taboesfeer halen.”

Joop van Tellingen, glamourfotograaf ten top, zet zich als ambassadeur en ervaringsdeskundige in voor de activiteiten van de stichting en deelt als eerste zijn verhaal: “Mannen hebben over het algemeen minder moeite met een openbaar toilet dan vrouwen, want zij blijven staan, mits ze niet incontinent zijn. Want ik ga zelf altijd zitten en gebruik hiervoor vaak het damestoilet!” vertelt Joop openlijk in het video-interview onderaan dit artikel.

Doe die bril eens omhoog!

Een openbaar toilet is niet altijd even fris. Ruim een derde van de Nederlanders (37%) plast daarom altijd staand of gehurkt op een toilet buitenshuis, onder de Nederlandse vrouwen ligt dit percentage iets hoger, op 39%. Ruim veertig procent van de vrouwen (41%) maakt de bril eerst schoon met hygiënische doekjes of legt toiletpapier op de bril, voordat ze durft te zitten. Hygiëne blijkt ook belangrijk ná een toiletbezoek. De meeste Nederlanders (56%) wassen de handen na het plassen met zeep. Slechts één procent wast zijn of haar handen nooit na een toiletbezoek, de overige groep wast meestal de handen, maar zelden met zeep.  

Wildplasmomenten

Het kan verkeren dat er geen openbaar toilet aanwezig is, wanneer de nood hoog is. De grootste groep Nederlanders kiest er op zo’n moment voor om de blaas zo snel mogelijk, desnoods in de buitenlucht, te legen. Meer dan de helft van de Nederlanders (55%) zoekt een rustig plekje op en urineert dus wild, een kwart van hen (26%) houdt de plas nog een tijdje op en loopt binnen bij de eerstvolgende horecagelegenheid. Wanneer men de plas écht niet meer op kan houden en moet kiezen voor een ‘noodoplossing’, staat het zogenaamde ‘wildplassen’ in de bosjes, het bos of een park op de eerste plaats (32%). Het plassen langs een snelweg (18%) en in het water of in de zee (17%) staat hoog in de lijst met meest ‘vreemde  plaatsen’ om te plassen.

Een nat matras

De grootste groep Nederlanders (49%) kan zich het onprettige bedplassen alleen als kind herinneren. “Het gevoel van schaamte dat je toen voelde, is precies hoe mensen die incontinent zijn, zich voelen,“ legt Bosch uit. “Het is daarom niet verwonderlijk dat er nog zo’n groot taboe op rust.” 43 procent van de Nederlanders in het onderzoek geeft aan hinder te ondervinden van ongewenst urineverlies, op wat voor een manier dan ook. Voor een kwart van de Nederlanders geldt dat er iemand in zijn of haar omgeving last heeft van ongewenst urineverlies. Het grootste deel van deze groep mensen wil niet graag over dit onderwerp praten (64%), waarvan 32 procent dit uit schaamte niet wil. In december wordt de community op bijzondere en op luchtige wijze geïntroduceerd.

Over de Continentie Stichting Nederland

De Continentie Stichting Nederland (CSN) is opgericht in 2007 voor mensen die te maken hebben met incontinentie, op wat voor een manier dan ook. De missie van de stichting is om het taboe te doorbreken en objectieve informatie over incontinentie te verschaffen aan alle mensen die hier hinder van ondervinden, of iemand kennen die last heeft van incontinentie. Daarnaast probeert CSN hiermee fondsen te werven ter ondersteuning van nieuw en bestaand wetenschappelijk onderzoek naar incontinentie. Zie ook www.continentiestichting.nl


Video
Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2828
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
incontinentie, urineverlies, plassen, openbaar toilet, toiletbezoek, staand plassen