Volg ons via
 
 
 

Kwallenbeet geeft veel klachten

Kwallenbeet kan leiden tot veel klachten.

Niets mooier dan op zonnige dagen te verblijven op het strand. Let echter op wanneer er kwallen zijn waargenomen. Een kwallenbeet veroorzaakt veel narigheid. Met name kinderen en diegene die overgevoelig zijn, kunnen hier veel klachten van krijgen. Na een kwallenbeet kan de huid gaan jeuken en in sommige gevallen krijgen jongere kinderen er ook koorts bij. Ook het ontstaan van blaren behoort tot de mogelijkheden.

Er bestaan verschillende soorten kwallen, zo komt de bleekblauwe kwal veel voor in warmer zeewater maar ook aan onze Noordzeekust wordt deze soms waargenomen. Je herkent deze aan een donkere streep bovenop. Deze soort kwal is giftig en een beet hiervan geeft echt problemen.

Heb je gezien dat er kwallen zijn ga dan niet in het water (of ga er direct uit) en raak de kwallen niet aan. De netelcellen in de tentakels kunnen nog gif afgeven. Ben je door een kwal gebeten raak dan ook de plek niet aan. Hierdoor, en door te wrijven of te krabben worden achtergebleven, nog actieve, neteldeeltjes verder over het lichaam verspreid. Je zou denken om de plek goed met (zoet) water af te spoelen maar ook dat is niet raadzaam. Maak een kompres van koud water met gewone azijn en doe deze om de plek. Wanneer je nog netelcellen in de huid ziet zitten verwijder deze dan door ze er met een pleister uit te trekken, of met een pincet.

Tegen de jeuk wil een anti-jeuk middel (bv. op basis van lidocaïne) nog wel verlichting geven en wanneer een zwelling is ontstaan kun je het beste de plek verbinden met koude doeken of ijs. Heb je veel pijn van de kwallenbeet neem dan een paracetamol. Wie erg veel last heeft van overgevoeligheid kan beter kontakt opnemen met een arts.

Bron: Gezondheid.be


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1856
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
soorten kwallen, kwallenbeet, giftige kwallen, kwallen noordzee