Volg ons via
 
 
 

Coeliakie of glutenallergie

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Mensen die aan deze ziekte lijden (eigenlijk is ziekte niet het juiste woord, het is een intolerantie) verdragen geen gluten. Gluten (een graaneiwit) komen voor in haver, rogge, gerst, tarwe, spelt en kamut.

Bij mensen met coeliakie veroorzaakt voedsel met gluten beschadiging van de darmwand waardoor voedsel slecht wordt opgenomen en er tekorten ontstaan.

De symptomen zijn zeer divers, voortdurende diarree, verstopping, overmatige ontlasting, depressief, buikpijn, misselijkheid, gewichtsverlies, winderigheid, bloedarmoede. Kortom een scala aan mogelijke symptomen welke soms worden verward met het prikkelbare darmsyndroom of worden toegeschreven aan stress.

De behandeling van coeliakie bestaat uit een glutenvrij dieet, tot nu toe de enige die daadwerkelijk werkt. In een dergelijk dieet past maïs, rijst, gierst, boekweit, tapioca, aardappelen, groente en fruit, vis, vlees, kip, eieren, peulvruchten, noten.

Brood, koek, gebak, pizza en pasta's mogen niet worden gegeten.

Soms voelt iemand zich na de diagnose Coeliakie en aanvang van een glutenvrij dieet al binnen een week wat beter, bij anderen kan het langer duren maar uiteindelijk verdwijnen de klachten helemaal.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1849
Categorie: 
Meer gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
glutenallergie, coeliakie, gluten