Volg ons via
 
 
 

Informatie AOW

Hoogte AOW-pensioen afhankelijk van aantal verplicht verzekerde jaren.

Het AOW-pensioen is een levenslang pensioen dat na je 65e levensjaar afhankelijk is van je verplicht verzekerde jaren. Mensen die alleen afhankelijk zijn van hun AOW hebben het doorgaans niet breed. Je zult dus in de jaren ervoor moeten sparen om een aanvulling te krijgen op je AOW te hebben.

Dit bij-sparen kan op onder andere de volgende manieren:

  • Pensioen via de werkgever: tijdens je werkzame periode kan je een pensioen opbouwen via de werkgever. In de meeste gevallen is dit zelfs verplicht. De werkgever rekent meestal volgens het middeltoonsysteem; je dient 70% van je gemiddelde loon over je werkzame periode bij elkaar te sparen via het pensioen. De AOW is onderdeel van deze 70% 
  • Een lijfrenteverzekering; veel mensen halen de 70% niet en hebben een pensioentekort (een zogenoemd AOW gat). Om na je 65e levensjaar toch voldoende inkomen naast de AOW en het pensioen te hebben, kun je met een lijfrente deze tekorten 'aanvullen' door vooraf jaarlijks geld te storten in een lijfrenteverzekering. Je premie is dan vervolgens in aftrek te nemen van de belasting en wordt na je 65e als uitkering periodiek uitgekeerd.
  • Eigen vermogen: uiteraard hoef je niet (volledig) afhankelijk te zijn van de AOW, een pensioen of een lijfrenteverzekering. Je dient dan wel voldoende middelen te hebben om van te leven of dit aan te vullen; je hebt bijvoorbeeld voldoende gespaard, huurinkomsten uit beleggingspanden of inkomsten uit overige beleggingen. Echter is dit niet voor iedereen weggelegd.

Omdat de AOW een verplichte volksverzekering is zijn er niet veel alternatieven om deze te vervangen. Je kunt er als gemoedsbezwaren wel van afzien, maar dat is niet écht een alternatief.

  •    1.  Zorg dat je in je werkzame leven voldoende middelen opzij zet via een pensioen, een (lijfrente-)polis of gewoon via eigen vermogen. De toekomst van de AOW is immers vrij onzeker.
  •    2. Iedereen die enkele of meerdere jaren niet is verzekerd kan dit tekort aanvullen via een vrijwillige AOW verzekering of inkoop achteraf. Dit kan voorkomen, dat je voor vervelende situaties komt te staan na je 65e levensjaar.
  •    3. Iedereen heeft recht op een algemene heffingskorting. Voor vijfenzestigplussers is deze € 948 per belastingplichtige in 2006. Daar is maar één keer recht op. Deze korting kan je toe laten passen bij de AOW, maar vervolgens niet bij de overige inkomens.
  •    4. Gepensioneerden met een AOW, een lijfrente en een pensioen moeten rekening houden met het feit, dat ze ieder jaar belasting bij moeten betalen. Er wordt te weinig belasting ingehouden, omdat de uitkerende instanties niets van elkaar weten en belasting inhouden alsof zij de enige zijn.

Bron: mistermoney.rtl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2051
Categorie: 
Pensioen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
aow en pensioen, pensioenen, aow gat, mijn pensioen, mijn pensioen overzicht