Volg ons via
 
 
 

Wanneer kom ik in aanmerking voor een IOAW-uitkering?

De IOAW-uitkering is een aanvulling op het (gezins)inkomen tot bijstandsniveau.

U kunt in aanmerking komen voor een uitkering op basis van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) als u een oudere werknemer bent en uw uitkering op basis van de Werkloosheidswet (WW) is afgelopen. De IOAW-uitkering is een aanvulling op het (gezins)inkomen tot bijstandsniveau. Er is een aantal voorwaarden.

Voorwaarden IOAW

U komt in aanmerking voor een IOAW-uitkering als u onvoldoende inkomen heeft en als u:

  • op of na uw 50ste werkloos bent geworden. U kunt een IOAW-uitkering aanvragen na afloop van uw loongerelateerde WW-uitkering (en eventuele vervolguitkering). U heeft deze uitkering ten minste drie maanden ontvangen;
  • op of na uw 50ste recht heeft gekregen op een uitkering op grond van de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en u dit recht weer verliest omdat u bij uw herkeuring voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt bent bevonden;
  • gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent (minder dan tachtig procent) en op 28 december 2005 een IOAW-uitkering ontving. U heeft geen recht op een toeslag omdat u een partner heeft die na 31 december 1971 is geboren en geen kind heeft jonger dan 12 jaar.

IOAW en WIA

Door de komst van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) geldt de IOAW niet meer voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers. De IOAW-uitkering is vervangen door een toeslag op grond van de Toeslagenwet. Als u geen recht heeft op deze toeslag blijft u in aanmerking komen voor een IOAW-uitkering, als u aan de voorwaarden voldoet.

Meer info: werk.nl

Bron: Rijksoverheid.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3657
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
ioaw, uitkering ioaw, uitkering aanvragen, aanvraag uitkering, arbeidsongeschiktheids uitkering