Volg ons via
 
 
 

Hypotheekrente stijgt, huizenprijs daalt

Hypotheekrente | Flinke verschillen per financiële instelling

Over het bedrag dat met een hypotheek geleend wordt, moet zoals bij elke lening natuurlijk rente betaald worden. De hoogte van de rente kan verschillen per financiële instelling, per leenbedrag, per periode en per type hypotheek. Een zo laag mogelijke hypotheekrente is van groot belang, want de hoogte van de rente bepaalt de hoogte van de maandlasten voor een hypotheek.

De hypotheekrente is voortdurend in beweging. De actuele hypotheekrente is grotendeels afhankelijk van de marktrente en de stand van de economie op een bepaald moment. Deze twee factoren samen zijn weer van invloed op de hoogte van de huizenprijzen. Welke soorten hypotheekrente zijn er? Wat gebeurt er als de hypotheekrente stijgt en wat zijn de gevolgen voor de prijzen op de huizenmarkt als de hypotheekrente daalt? De antwoorden op deze vragen lees je hier.

Variabele of vaste hypotheekrente?

Er zijn twee soorten hypotheekrente: de variabele rente en de vaste hypotheekrente. Bij een hypotheek met variabele rente wordt de hypotheekrente periodiek aangepast aan de hand van de veranderingen van de rente op de financiële markt. Als de marktrente daalt, daalt de hypotheekrente en als de rente op de markt stijgt, stijgt het rentetarief van de hypotheek mee.

Bij een hypotheek met vaste rente staat de hypotheekrente voor een bepaalde periode vast. Beide rentevormen hebben hun voordelen. Bij een hypotheek met variabele rente bestaat de kans dat de rente tijdens de looptijd van de hypotheek daalt, waardoor de maandlasten afnemen. Het is echter ook mogelijk dat de maandlasten opeens hoger worden door een stijging van de marktrente. Een hypotheek met variabele rente is dus risicovoller dan een hypotheek met vaste rente, maar het kan ook grote voordelen hebben wanneer de marktrente daalt.

Stijging of daling hypotheekrente

Als de hypotheekrente op een bepaald moment hoog is, zal de vraag naar huizen en ander onroerend goed dalen. Minder mensen kunnen zich dan namelijk een hypotheek veroorloven. Ook het gevaar dat mensen die al een hypotheek (met variabele rente) hebben hun maandlasten niet meer kunnen opbrengen neemt toe. Hierdoor komen er meer huizen op de markt, waardoor de prijzen ook weer dalen.

Als de hypotheekrente daalt, nemen de maandlasten van degenen met een hypotheek (met variabele rente) af. Het is in zo’n geval ook voor meer mensen mogelijk een nieuwe hypotheek af te sluiten waardoor de vraag naar huizen toeneemt. Hierdoor wordt onroerend goed schaarser waardoor de huizenprijzen zullen stijgen.

Om te weten of het verstandig is een hypotheek af te sluiten op een bepaald moment is het aan te raden de actuele rentestanden en de hypotheekrente verwachting nauwlettend in de gaten te houden.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 4084
Categorie: 
Bankzaken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
hypotheek rente, rente vaste periode, banken, rentetarieven, actuele rente, rente hypotheek