Volg ons via
 
 
 

Nederlander wil zelf AOW-leeftijd kiezen

Tweederde van mensen is tegen verhoging AOW-leeftijd

Meer dan 60% van de Nederlanders wil zelf kunnen kiezen wanneer hun AOW-uitkering ingaat, blijkt uit een onderzoek dat de Stichting Pensioenkijker.nl onlangs heeft laten uitvoeren. Mensen kunnen dan zelf de hoogte van de uitkering beïnvloeden.

Tweederde van de mensen vindt niet dat de AOW-gerechtigde leeftijd - bij 65 jaar - verhoogd moet worden. Wel wil men zelf kunnen kiezen wanneer de AOW ingaat. Op de stelling ‘Mensen moeten zelf kunnen kiezen wanneer de AOW ingaat. De uitkering wordt dan aangepast’ geeft 34,3% van de ondervraagden aan het een beetje eens te zijn. 26,8% van de ondervraagden is het geheel eens met de stelling. Het zijn trouwens vooral 45-plussers die er de voorkeur aan geven zelf te kunnen kiezen wanneer hun AOW ingaat.

Bij het onderzoek is aangegeven dat de hoogte van de AOW-uitkering in zo'n situatie afhangt van het moment dat de uitkering ingaat. Als iemand dan beslist om zijn AOW een aantal jaren na het 65e levensjaar in te laten gaan, dan zou dat een hogere uitkering moeten opleveren. Eerder van AOW genieten dan de huidige ingangsdatum, leidt daarentegen tot een lagere uitkering.

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat mensen niet goed op de hoogte zijn van de AOW. Zo denkt tweederde van de ondervraagden dat de uitkering voor iedereen gelijk is. De hoogte van de AOW hangt echter af van de leefsituatie en van het aantal jaren dat iemand voor zijn 65e in Nederland heeft gewoond. 40% van de ondervraagden denkt dat iedereen die vanaf zijn 65e in Nederland woont AOW krijgt. Om echter recht te hebben op de AOW hoeft men na de 65-jarige leeftijd niet in Nederland te wonen. Wel is het belangrijk dat men voor het bereiken van de 65-jarige leeftijd in Nederland heeft gewoond.

Ruim 60% van de ondervraagden is het overigens een beetje of volledig eens met de stelling dat rijkere ouderen mee moeten betalen aan de AOW. Slechts 18% is het geheel oneens met deze stelling.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Robert
Hits: 1631
Categorie: 
Pensioen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
verhoging pensioenleeftijd, pensioendatum, leeftijd aow, mijn pensioen, pensioenen