Volg ons via
 
 
 

Gemeentelijke WOZ-taxatie is natte vingerwerk

Mensen kijken zo kritisch naar de WOZ-waarde van hun huis omdat deze de grondslag is voor drie belastingen.

De gemeentelijke taxatie van woningen voor de WOZ-waarde deugt vaak niet. Daardoor ontvangen veel huizenbezitters een te hoge aanslag en betalen zij te veel belasting. Dat zeggen beroepsverenigingen van makelaars en taxateurs.

Volgens directeur Ed van de Bijl van de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) taxeren veel lokale overheden met de spreekwoordelijke natte vinger:'gemeenten doen 800 woningen op een middag', ook krijgen de WOZ-taxateurs slechts €1,90 per woning waarvan ze de waarde vaststellen. ,,Als een huiseigenaar zijn woning laat taxeren kost hem dat ruim 500 euro", zegt Van de Bijl. De LMV heeft een onderzoek ingesteld naar het systeem van taxeren dat de meeste gemeenten gebruiken, waarbij computergegevens belangrijker zijn dan taxatie ter plaatse. Dit onderzoek wordt dit jaar afgerond.

Voorzitter Frits Barelds van de RTV, de grootste brancheorganisatie van taxateurs, valt de LMV bij. ,,Gemeenten vertrouwen tegenwoordig helemaal op de computer. Maar dan moeten de ingevoerde gegevens wel goed zijn. Maar hoe weet je nou of een huis dakkapel heeft of een nieuwe badkamer?'

Lezersoproep

De makelaars en taxateurs reageren op de resultaten van een lezersoproep door AD Geld & Recht. Die vroeg huiseigenaren onevenredige stijgingen van hun WOZ-waarde te melden. De oproep leverde honderden mailtjes op van verontwaardigde lezers. Zij stellen dat hun huis (veel) te hoog is aangeslagen. Ook verbazen veel mensen zich er over dat ze een jaar na een succesvol bezwaar tegen een te hoge WOZ-beschikking, toch weer de oude en dus te hoge aanslag in de bus kregen. Daaruit blijkt dat gemeenten de vele wijzigingen door bezwaarschriften niet goed administreren.

* Hoe maakt u bezwaar tegen uw WOZ-beschikking en wanneer maakt u kans? Zie hier voor een voorbeeldbrief

Ook zelf beseffen gemeenten dat ze de WOZ-waarde niet altijd juis vaststellen. De afgelopen jaren honoreerden ze 40 procent van de ingediende bezwaren. Makelaar Van de Bijl: ,,Maar dit is te gek voor woorden. Mensen die niet weten hoe je een bezwaarschrift schrijft of dat erg moeilijk vinden, moeten meer belasting betalen.’’

WOZ-waarde grondslag voor drie belastingen

De Waarderingskamer, die toeziet op de correcte naleving van de WOZ, komt in mei met de exacte cijfers van de waardestijging van de in totaal 8 miljoen woningen.

Mensen kijken zo kritisch naar de WOZ-waarde van hun huis omdat deze de grondslag is voor drie belastingen. De huizenprijs bepaalt niet alleen de hoogte van de gemeentelijke Onroerendezaakbelasting (OZB), maar ook de hoogte van het aftrekbare deel van de hypotheekrente en de heffing van het Waterschap.

Bron: AD geldenrecht 


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1648
Categorie: 
Belasting
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
woz waarde opzoeken, woz waarde opvragen, woz waarde bezwaar, woz berekenen