Volg ons via
 
 
 

Per 1 januari 2015 stopt de partnertoeslag AOW

Partnertoeslag AOW | Wat verandert er in 2015?

Dit kan voor u financiële gevolgen hebben wanneer u getrouwd bent of samenwoont en u geboren bent op of na 1 januari 1950 en de jongste van u beiden geen of weinig inkomen heeft.

Wat is de partnertoeslag?

Iedere burger in Nederland krijgt AOW uitgekeerd als hij of zij 65 wordt. Als u samenwoont of gehuwd bent komt dit neer op 50% van het netto minimumloon. Zodra de jongste partner ook 65 jaar wordt, ontvangt hij of zij eveneens 50% van het netto minimumloon als AOW. Samen heeft u dan een AOW dat gelijk is aan het netto minimumloon.

In de tussenliggende periode, dus als de jongste partner nog geen 65 jaar is, kan de gepensioneerde tussen nu en 2015 recht hebben op een partnertoeslag AOW. Die toeslag wordt alleen uitgekeerd als de jongste partner geen of weinig eigen inkomen heeft. Er wordt daarbij alleen gekeken naar het inkomen uit arbeid (een baan), of inkomen in verband met arbeid (bijvoorbeeld een sociale uitkering of VUT).

Hoe hoog is de partnertoeslag AOW?

De partnertoeslag is gebaseerd op de netto AOW voor gehuwden, zodat een stel samen tenminste een inkomen op sociaal minimumniveau heeft. Hoe meer inkomen de jongste partner heeft, hoe lager de toeslag.

Hierbij geldt het volgende:

  • inkomsten uit vermogen, zoals rente of dividend, tellen niet mee bij de berekening van de toeslag.
  • inkomsten uit arbeid, zoals loon, worden gedeeltelijk afgetrokken van de partnertoeslag. De eerste 15% van het bruto minimumloon, plus nderde deel van de inkomsten daarboven, tellen niet mee.
  • inkomsten in verband met arbeid, zoals een sociale uitkering of een vervroegd pensioen, worden helemaal van de partnertoeslag afgetrokken.

Wat verandert er in 2015?

Mensen die op of na 1 januari 2015 65 jaar worden, ontvangen geen partnertoeslag AOW meer. De partner die als eerste 65 wordt, ontvangt alleen zijn of haar deel van de AOW, dus 50% van het netto minimumloon. Uw gezamenlijk inkomen kan hierdoor tijdelijk lager worden dan verwacht. Hoe lang u samen minder inkomen heeft, wordt bepaald door het leeftijdsverschil tussen u en uw partner. Bent u bijvoorbeeld twee jaar ouder dan uw partner, dan ontvangt u samen twee jaar lang alleen w AOW. Bent u vijf jaar ouder, dan geldt dat voor een periode van vijf jaar.

Lees het hele artikel op: www.rijksoverheid.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 5207
Categorie: 
Pensioen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
partner aow, partnertoeslag, aow partnertoeslag, hoeveel aow, aow bedragen