Volg ons via
 
 
 

Meimaand, vakantiebijslag

Vakantiebijslag | Minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris.

Ondanks dat in de wet is vastgelegd dat de maand juni de maand is dat in Nederland miljoenen werknemers- en uitkeringsgerechtigden hun vakantiebijslag ontvangen gebeurt dat al jarenlang in de maand mei. Volgens de Belastingdienst gaat het niet om vakantiegeld maar vakantiebijslag. De vakantiebijslag is een uitkering van minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris. Over vakantiegeld spreekt men van loon dat wordt doorbetaald als een werknemer zijn vrije dagen opneemt.

Miljoenen mensen ontvangen één dezer dagen dus ongeveer een extra maandsalaris. Hiervan gaat nog een flink deel naar de fiscus. Wat gebeurt er met wat overblijft? Bedrijven bestoken ons met allerlei reklamefolders in de hoop er een deel van mee te kunnen pakken. Ongeveer 20 procent van de mensen bewaart de uitkering nog een tijdje en zet het op een spaarrekening. Zo’n 25 procent besteed het aan uitgaven die nodig zijn om het huis op te knappen. Toch is er nog altijd een 15 procent die het bedrag moet aanwenden voor extra betalingen om schulden mee af te lossen. Hoewel dat volgens incassobureau Intrum Justitia wel een juiste beslissing zou zijn lukt het mensen toch ook vaak niet en is het geld al op voordat men ook maar iets betalen kan.

Het incassobureau stuurde enkele jaren geleden nog 800.000 brieven weg maar dat aantal is inmiddels opgelopen tot 2,3 miljoen. Intrum Justitia alleen al, heeft bij zo’n 150.000 mensen loonbeslag gelegd en zij zien dus weinig van de vakantiebijslag. Ook het Nibud laat weten dat mensen hun vakantietoeslag vaak voor de verkeerde uitgaven gebruiken. Vanaf eind mei zijn er op de website van het Nibud tips te vinden hoe men het beste kan omgaan met zijn vakantiebijslag en hoe je tijdens de vakantie slim kunt omgaan met geld. 

Het Nibud waarschuwt er ook voor om een beetje geld achter de hand te houden want de ervaring leert dat de maand september één van de duurste maanden van het jaar is en een maand waarin men vaak veel rekeningen kan verwachten.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1072
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
vakantiebijslag, nibud, uitbetalen vakantiegeld, recht vakantiegeld, vakantie dagen, vakantie toeslag