Volg ons via
 
 
 

AOW ontvangen in buitenland

Hoe zit het met de AOW-uitkering bij emigratie

Overweeg je ook wel eens om in het buitenland van je AOW te gaan genieten? Weg van de regen en de kou in ons land? Bekijk dan eerst, wat voor gevolgen dit mogelijk kan hebben voor je AOW. Ons land telt meer dan 2,5 miljoen mensen met een AOW-uitkering waarvan er meer dan 221.000 in het buitenland woonachtig zijn. In België wonen de meeste mensen met een Nederlandse AOW-uitkering, namelijk 48.000. Spanje staat op de tweede plaats met 35.000 en ook veel Turkse ouderen, t.w. meer dan 15.000 wonen met hun AOW-uitkering, in hun geboorteland.

Ben je reeds 65 jaar geweest dan mag je het gehele AOW-pensioen zonder problemen meenemen naar alle landen van de Europese Unie, ook naar de verdragslanden en naar de Nederlandse Antillen en Aruba. Wanneer het geen verdragsland betreft, dan kan de AOW lager uitvallen. Het ligt eraan in welk land u woonachtig bent maar de SVB gaat dan loonbelasting en premie voor de zorgverzekering inhouden op de AOW.

Ben je nog geen 65 jaar, denk er dan aan dat de AOW lager kan uitvallen als je besluit naar het buitenland te vertrekken. Woon je in Nederland dan ben je automatisch verzekerd voor de AOW. Het AOW-pensioen bouw je op tot aan je 65e. Elk verzekerd jaar tussen de 15e en 65e verjaardag, dus 50 jaar lang, bouw je twee procent per jaar op. Totaal dus 100 procent. Ieder jaar dat je voor je 65e uit Nederland vertrekt, lever je twee procent per jaar in. Vertrek je als je 60 jaar bent dan lever je intotaal 10 procent van je AOW in. Bovendien krijgt de partner geen nabestaanden uitkering ANW of een lagere uitkering. Sluit hiervoor vrijwillig een AOW-en ANW- verzekering af.

Alle informatie over bovenstaande kun je verkrijgen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Meer info: www.svb.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
2 reactie(s)
Gerard (Gast)
Geplaatst op 21-07-2020 om 14:37

Maar wat als je NIET in het buitenland wilt gaan wonen maar voor onbepaalde tijd, maar langer dan een half jaar, buiten Nederland met je eigen schip, dat in Nederland kadastraal geregistreerd staat en blijft, wilt gaan varen?

Michiel Nieuwesteeg (Gast)
Geplaatst op 14-11-2019 om 08:23

Dit artikel geeft aan dat je tot 65 jaar pensioen opbouwt.

Inmiddels moeten 50 plussers langer doorwerken. 

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 22868
Categorie: 
Pensioen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
aow, anw, aow buitenland, pensioen aow, aow uitkeringen, aow bedragen