Volg ons via
 
 
 

AOW (pensioen)

Welk bedrag u precies aan AOW krijgt, is nu nog niet te zeggen.

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen voor mensen die 65 jaar of ouder zijn. Daarnaast kent de AOW een toeslag voor partners jonger dan 65 jaar, die lage eigen inkomsten of helemaal geen inkomsten hebben.

Welk bedrag u precies aan AOW krijgt, is nu nog niet te zeggen. De premies die u nu betaalt worden niet voor u persoonlijk apart gezet, maar besteed aan de uitbetaling van pensioen voor de huidige groep mensen van 65 jaar en ouder. Op het moment dat uw AOW-pensioen wordt toegekend, kijkt de SVB ook naar uw woonsituatie en de leeftijd van uw eventuele partner.

Met ieder jaar dat u vanaf uw 15e jaar legaal in Nederland woont of werkt, bouwt u 2% AOW op. Als u vanaf uw 15e jaar tot uw 65e jaar in Nederland woont of werkt , ontvangt u 100% AOW-pensioen: 50x2%. Bent u een paar jaar in het buitenland geweest of heeft u in het buitenland gewerkt, dan ontvangt u voor die jaren geen AOW-pensioen. Als u bijvoorbeeld drie jaar bent weggeweest (niet verzekerd was), ontvangt u 94% van het AOW-pensioen (100%- 3x2%=94%). Als u naar het buitenland gaat, bent u meestal niet meer verzekerd. Blijft u echter werken voor een Nederlandse werkgever, dan blijft u verzekerd voor de AOW. U hoeft dan niets te doen.

Wordt u door uw werkgever gedetacheerd, dan kunt u uw werkgever verzoeken uw premie door te betalen (uw werkgever doet dat via SVB / internationale detacheringen). Gaat u zelf werken voor een buitenlandse werkgever, dan kunt u kiezen voor vrijwillige verzekering.

Bent u na uw 15e jaar naar Nederland gekomen of komen uw partner of kinderen na hun 15e jaar (terug) in Nederland, dan kunt u de jaren waarvoor geen pensioen is opgebouwd aanvullen. U kunt alsnog de premie betalen voor de ontbrekende jaren. Dit heet inkoop.

Meer info: www.svb.nl

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 4886
Categorie: 
Pensioen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
aow, partnertoeslag, mijn pensioen, uitkering aow, uitkeringen, aow leeftijd